Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Самостоятелно правителство на СИРИЗА очакват читателите на GRReporter

23 Януари 2015 / 14:01:26  GRReporter
793 прочитания

Два дни преди изборите в Гърция, правим обобщение на резултатите от нашата анкета, в която се допитахме до вас относно очакванията ви от предсрочния вот.

Най-голямата група от читателите на българската версия на сайта ни отдават своето предпочитание за самостоятелен кабинет на СИРИЗА. Този отговор събира 39% от читателския вот. С 29% следва мнението, че въпреки предизборната риторика, Ципрас ще подпише следващия меморандум с кредиторите. Като неизбежен резултат от изборите, 18% от нашите читатели виждат в коалиционно правителство между СИРИЗА и Нова демокрация. Следва краткият и еднозначен отговор "GREXIT", който привлича 10% от вашия вот. Наполовина по-малко читатели събира твърдението, че гръцкият парламент ще се изчисти от крайнодесни партии като Златна зора - само 5%.

Читателският вот на английската ни версия се различава по своите резултати. 30% от читателите виждат разминаване между предизборната реторика на Ципрас и действията му след изборите, като смятат, че той ще подпише следващия меморандум с кредиторите. Само с 2% изостава отговорът, според който СИРИЗА ще сформира самостоятелно правителство - 28%. На трето място се нареждат читателите, за които коалиционното управление на СИРИЗА и Нова демокрация е неизбежно. "GREXIT" има повече привърженици и събира 16% от читателския вот. Читателите на английската езикова версия на GRReporter са дори по-песимистично настроени относно изчистването на парламента от крайнодесни партии. Едва 4% са дали своя вот за този отговор.

Читателите на гръцката версия на GRReporter също отдават най-голямо предпочитание на самостоятелно правителство на СИРИЗА. 37% от читателите ни са гласували за този отговор на анкетата. Подобно на отговорите на българската ни версия на сайта, и тук 27% от читателите смятат, че Ципрас ще се отметне от предизборното говорене и ще подпише меморандума с кредиторите. Гръцките ни читатели отдават и най-голямо предпочитание на "GREXIT"  - цели 20%. Тук е и най-малкият като вот отговор за възможна коалиция между СИРИЗА и Нова демокрация, който събира 12%. На последно място, както и в другите две анкети, се нарежда мнението, че следващият гръцки парламент ще е лишен от присъствието на крайнодесни партии. Този отговор събира 5% от читателския вот.

Изборите и резултатите от тях ще бъдат централна тема в предстоящите дни. След като станат ясни резултатите и бъде сформирано правителство, то ще трябва да се занимава с много належащи и важни проблеми които са на дневен ред пред гръцката държава.

В следващата ни анкета се допитваме за вашето мнение относно въпрос, който стои неразрешен на Балканите: Смятате ли, че новото гръцко правителство ще реши спора за името на Република Македония?

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus