Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само през януари дефицитът на Гърция достигна 847 милиона евро

23 Март 2015 / 16:03:50  GRReporter
936 прочитания

През януари 2015 балансът по текущата сметка е отчел дефицит от 847 милиона евро, с 511 милиона евро по-голям от същия период на 2014, съобщи днес Банката на Гърция.

Както се отбелязва в същото съобщение, това се дължи преди всичко на увеличаването на търговския дефицит, и на второ място на намаляването на излишъците при първичните и вторичните доходи. През същия месец излишъкът в областта на услугите не отбелязва особена промяна.

Търговският дефицит се е повишил с 279 милиона евро в сравнение със същия период на 2014, поради ръста на нетните разходи за внос на горива и други стоки, с изключение на корабоплаването, където нетните разходи са намалели.

Излишъкът на баланса в областта на услугите отбелязва много малък ръст, благодарение на подобряването на туристическия баланс. Той от своя страна се дължи на сериозното увеличение (с 50%) на чуждестранни туристи през януари, макар че съответните постъпление са нараснали едва с 9%.

Излишъкът при първичните разходи е намалял с 165 милиона през януари 2015, главно поради увеличаване на нетните плащания по лихви, дивиденти и печалби. Останалите нетни първични доходи, които включват данъци и субсидии за продукти и производство, отбелязват лек спад.

Излишъкът при вторичните доходи е намалял с 68 милиона евро, тъй като повишаването на нетните трансфери от Европейския съюз към сектор „Държавно управление“ бе неутрализирано многократно от влошаването на трансферите към останалите сектори на икономиката.

Баланс на капиталите

През януари 2015 балансът на капиталите отбелязва подобрение, като се отчита излишък от 50 милиона евро в сравнение с дефицита от 13 милиона евро през същия преиод на 2014. Причината е увеличаването на нетните капиталови трансфери към сектор „Държавно управление“.

Общ баланс по текущата сметка и на капиталите

През януари 2015 общият баланс по текущата сметка и капиталовите трансфери отчита дефицит от 797 милиона евро, или с 447 милиона евро по-голям от този през същия период на 2014.

Баланс по финасовата сметка

През януари 2015 нетните вземания на чуждестранни граждани отбелязват ръст от 41 милиона евро, докато съответните задължения, представляващи преки инвестиции на чужденци в Гърция, не отбелязват сериозна промяна.

При портфейлните инвестиции е отчетен нетен ръст (с 1,3 милиарда евро) при вземанията на гърците в сравнение с чуждестранните граждани. И обратно, нетните задължения на гърците спрямо тези на чужденците намаляват с 1,4 милиарда евро.

В категорията на останалите инвестиции е отчетено нетно увеличение на вземанията (с 9,7 милиарда евро), както и нетно увеличение на задълженията (с 13,6 милиарда евро).

Следва да се отбележи, че при задълженията е отчетена и статистическата корекция (5,4 милиарда евро), свързана с емитирането на банкноти (евро) над квотата за участие в Европейската централна банка, и представляваща задължения на Банката на Гърция към евросистемата.

В края на януари 2015 валутните резерви на Гърция достигат 5,9 милиарда евро срещу 4,6 милиарда евро в края на януари 2014.

Според Гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ, през периода февруари 2014-януари 2015 средната стойност на общия индекс отбелязва спад с 2% в сравнение с периода февруари 2013-януари 2014.

Намаляването с 16% през януари 2015 в сравнение със същия период на 2014 на общия индекс на оборотите в индустриалния сектор се дължи на намаляването с 5,7% на индекса на оборотите в миннодобивната промишленост и на намаляването с 16,2% на индекса на оборотите в преработвателната промишленост. Причина за намаляването на индекса е и спадът с 12,7% на индекса на оборотите на вътрешния пазар и на намаляването с 20,2% на индекса на оборотите на външния пазар.

 

 

Категории: Банка на Гърция баланс отчет дефицит излишък търговски баланс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus