Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С оттеглянето си от България Alpha Bank ще си спести над 100 милиона евро

18 Юли 2015 / 11:07:00  GRReporter
1452 прочитания

Късно следобед вчера заседава Управителният съвет на Alpha Bank, който одобри продажбата на мрежата от 83 клона в България на Пощенска банка, собственост на гръцката Eurobank. Сделката ще струва символичното 1 евро и е част от ангажиментите за преструктуриране, поети от гръцките банки пред ЕК. Пощенска банка в България има активи от 3 милиарда евро, кредити в размер на 2,5 милиарда евро, депозити 2,6 милиарда евро и мрежа от 179 клона.

Според източници от  Alpha Bank, продажбата на дейностите в България ще спести ресурси и ще освободи ликвидност в размер от над 100 милиона евро. Тя притежава 2,5% от кредитите и 1,0% от депозитите на българския банков пазар и поради това е имала ограничени перспективи за развитие. Според източници от Eurobank, договорът е част от плановете за преструктуриране на двете банки, одобрени през 2014 от компетентната дирекция на ЕК. Те предвиждат концентриране на дейностите на основните пазари. Когато сделката приключи, Post Bank ще е четвъртата по големина българска банка според депозитите си.
Дейностите на гръцките банки в чужбина през следващите месеци ще са под микроскопа на европейските власти и се очаква нов натиск за драстично намаляване, ако не и за пълно ликвидиране на присъствието им в Югоизточна Европа. Подобен натиск имаше и през 2012 г. при първата рекапитализация, но тогава ръководствата на банките успяха да накарат ЕК да размисли. Този път обаче положението е по-трудно. Както вече беше обявено, банките ще бъдат задължени да се рекапитализират отново, заради рязкото влошаване на икономическите условия през последните месеци. Логиката на Комисията е, че гръцките банки, при положение че получават за втори път държавна помощ, не трябва да запазват присъствието си в чужбина и трябва да освободят ресурси и енергия, за да се справят с големите предизвикателства на вътрешния пазар. Тоест, гръцките банки рискуват да бъдат задължени да напуснат 7 държави (Албания, България, Сърбия, Румъния, Македония, Турция и Кипър), като загубят по този начин активи за 79 милиарда евро, портфолио от кредити за 45 милиарда евро и мрежа от 2700 клона с 35 000 служители.  Ще загубят инвестиции от почти 10 милиарда и ще зачертаят дейност, започнала през 1994 г.
Банкови представители смятат, че най-вероятно през следващите 2 години гръцките банки ще бъдат задължени да намалят присъствието си в чужбина, но са оптимисти, че ще могат да запазят дъщерните си банки на пазари, където имат силно присъствие. Окончателната стратегия ще бъде изградена заедно с ЕК и ще зависи и от крайния размер на капиталовите нужди след диагностичното проучване. То ще бъде осъществено от Европейската централна банка след лятото. Рекапитализацията на банките се очаква да се извърши към края на годината. Решаващи ще бъдат справянето с „червените” кредити, както и отложените данъци.

Новата рекапитализация според анализаторите ще се осъществи по модела от 2012 – тоест, рекапитализация на устойчивите банки и ликвидация на неустойчивите. Споразумението предвижда ресурси от 25 милиарда евро за това. Незабавно в законодателството трябва да се включи и директивата на Общността от 2014 за консолидация на банките. Новата директива предвижда, че 8% от нуждите на една банка трябва да се покрият (bail in) от задълженията на банката, по следния ред – акционери, притежатели на облигации, и ако е необходимо – вложители (за суми над 100 000 евро). Банкови източници смятат обаче, че няма да има орязване дори и на негарантираните депозити.

Категории: Eurobank Post Bank Alpha Bank закупуване клонова мрежа рекапитализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus