Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рязко спада подкрепата за стратегията на правителството в преговорите

19 Май 2015 / 10:05:20  GRReporter
711 прочитания

За пръв път след изборите на 25 януари негативните настроения сред гърците относно стратегията на правителството в преговорите с кредиторите са повече от позитивните. Изследване на икономическия университет „Македония” в Солун за сметка на гръцката телевизия СКАЙ отчита също спад в популярността на премиера Алексис Ципрас. В същото време СИРИЗА продължава да е най-предпочитаната партия с голяма разлика от Нова демокрация.

41 на сто от участниците в проучването смятат, че стратегията на Атина в преговорите с кредиторите е погрешна, докато за 35 на сто действията на кабинета са в правилната посока. Промяната е огромна като се има предвид, че през февруари 72 на сто от гърците одобряваха позицията на кабинета и само 22,5 на сто не бяха съгласни с нея.

В същото време мнозинството от гърците – в процент 61 на сто от са на мнение, че правителството ще трябва да отстъпи от предизборните си обещания предвид актуалната ситуация на икономиката. Процентът на тези, които настояват, че СИРИЗА трябва да остане твърдо зад тях и да ги изпълни е 35 на сто. 39 на сто от гърците смятат, че правителството изглежда решено да изпълни всичко, което обеща преди изборите.

Проучването показва още, че повечето от гърците са объркани относно това какви трябва да бъдат действията на правителството при неуспех да бъде сключено споразумение с кредиторите. 30 на сто са на мнение, че споразумението трябва да бъде подложено на гласуване в парламента, 28 на сто са за организирането на референдум, а 27 на сто искат да се сформира правителство на националното обединение.

Проблемният ход на преговорите с кредиторите се отразява на популярността на премиера Алексис Ципрас. Към момента тя е 50 на сто, докато само два месеца по-рано той се подкрепяше от 70 на сто от гърците.

Въпреки това СИРИЗА остава първата политическа сила в страната и то с голяма разлика от Нова демокрация – 21 на сто. Управляващите се подкрепят от 36,5 на сто от гърците, докато Нова демокрация следва с 15,5 на сто. На трето място са Потами и Златна зора с 6 на сто, на четвърто – Комунистическата партия на Гърция с 4 на сто, а Независимите гърци и ПАСОК са малко преди това да паднат от прага за влизането на дадена партия в парламента с процент от 3 на сто.

Голяма продължава да е подкрепата към финансовия министър Янис Варуфакис. Доказателство за това е, че на въпроса дали отношението на неговите европейски колеги на последното заседание на Eurogroup им е направило добро или лошо впечатление, участниците в проучването са отговорили: лошо – 51,5 на сто и добро - 36 на сто.

Категории: Политика гръцко правителство СИРИЗА стратегия в преговорите с кредиторите Алексис Ципрас Янис Варуфакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus