Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Референдумът направи Гърция за смях по цял свят

03 Юли 2015 / 10:07:45  GRReporter
1806 прочитания

За юридическата несъстоятелност, но и за практическата значимост на неделния референдум, говори кметът на Атина Георгиос Каминис. Каминис е бивш национален омбудсман на страната, професор по конституционно право с научни разработки в Париж, Мадрид и Хайделберг. Той заедно с кмета на Солун Янис Бутарис станаха инициатори на кампанията за позитивен проевропейски вот. Вижте изявлението на Георгиос Каминис пред чуждестранните кореспонденти в Атина:

- Този референдум от юридическа гледна точка прави страната ни за смях по целия свят. Защо? Първо защото имаме само една седмица, за да проведем кампания - няма време просветлим хората и те да разберат какво се поставя под въпрос. И второ, няма ясен въпрос има объркване. На практика правителството се опитва да убеди хората, че ако те гласуват с не, гласуват срещу нашите врагове от Европейския съюз, които искат да ни задължат да следваме тяхната воля. Много добре знаем, че това не е така. От друга страна сега ние нямаме избор и трябва да кажем на хората, че въпреки че юридически въпросът почти не съществува, защото този документ няма никаква юридическа валидност, това, за което трябва да гласуваме на практика е дали да останем в Еврозоната или не. И ние трябва да дадем много ясен отговор в посока “ДА”. Така гърците ясно ще кажат на европейските ни партньори, че ние искаме да останем в Еврозоната.  Ако гласуваме “НЕ”, това за европейците ще означава, че искаме да напуснем Еврозоната. Това е въпросът. Много е важно, защото ние 30 години живеем в Европейския съюз и живеем много по-добре. Ние сме отговорни за бъдещето на нашите деца.

Категории: гръцки референдум юридически проблеми проевропейски вот Георгиос Каминис кмет на Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus