Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Референдумите и електронното гласуване дават свобода на гражданина

25 Септември 2015 / 17:09:54  Анастасия Балездрова
1628 прочитания

За почитателите на тениса Мануела Малеева е една легенда в спорта, достигнала до 3-то място в световната ранглиста. Тя е на кортовете от ранна възраст, като още през 1981 печели Ориндж Боул при девойките до 14-годишна възраст, а година по-късно - Откритото първенство на Франция.

Мануела Малеева е единствената българска тенисистка, печелила турнир от Големия шлем. Триумфално е и оттеглянето ѝ от професионалния тенис през 1994, когато печели турнира в Осака. От 1987 тя живее в Швейцария, но не губи връзката си с България. През последните години работи с фондация Swissclinical, която полага грижи за деца с ортопедични заболявания в България.

Легендарната тенисистка има много активна гражданска позиция, която през последните месеци се изразява с участието ѝ в инициативния комитет „Гласувай без граници”. Участниците в него подкрепят позитивния вот на референдума за електронното гласуване, който ще се проведе в България и всички страни, където живеят български граждани на 25 октомври.

Днес инициативният комитет стартира своята информационна кампания в подкрепа на електронното гласуване. В качеството си на негов представляващ г-жа Мануела Малеева предостави интервю на GRReporter , в което разясни предимствата на електронния вот и преди всичко необходимостта от неговото въвеждане.

Г-жо Малеева, защото станахте инициатор на кампанията в подкрепа на електронното гласуване? Какви бяха вашите мотиви за това?

Смятам, че електронният вот е нещо много важно за България. Хората, с които направихме инициативния комитет са мои приятели и всички сме убедени, че стоим зад една добра кауза.

Електронното гласуване е важно, защото в България се нуждаем от него по няколко причини. Първо, за хора като мен, които през повечето време не живеем в България – аз живея през повечето време в Швейцария – гласуването е свързано с голяма организация. Швейцария е малка страна, дистанциите не са много големи, но въпреки това ходенето до посолството и задължението в деня на вота да сме на място, където можем да отидем да гласуваме, което не винаги е възможно, е затруднение. Освен това в чужбина живеят много българи, които имат семейства в България и по тази причина милеят за това какво се случва там. Така че електронното гласуване ще бъде едно голямо улеснение за българите в чужбина.

Същото обаче важи и за българите, които живеят в България. Да можеш да гласуваш от собствения си компютър с две кликвания  е едно огромно улеснение. Разбира се, ще бъде запазен и традиционният начин на гласуване в изборните секции. Казвам това, защото някои медии в България започнаха да разпространяват информации, че то ще бъде премахнато и по този начин логично уплашиха възрастните хора. Електронното гласуване ще улесни и хората с двигателни увреждания.

Другата причина да държа на въвеждането на електронното гласуване е, че то е начин да бъдат намалени измамите. Виждаме, че сегашната система абсолютно не работи. Публична тайна е, че има купуване на гласове, знаем как те се събират, колко струват и т.н. Противниците на електронното гласуване твърдят, че съществуват опасности от пробив в системата, но на този етап ние не обсъждаме как ще се организира тя. За нейното създаване могат да бъдат поканени експерти от други страни, където електронното гласуване вече е въведено, за да се създаде възможно най-сигурната и най-добрата система. Тези, които искат да лъжат и мамят винаги ще намерят някакъв начин, но мисля, че с електронното гласуване ще бъдат доста възпрени. Смятам, че една от причините противниците на електронното гласуване да се борят така яростно срещу неговото приемане е именно, защото си дават сметка, че извършването на измами ще стане много по-трудно.

Електронното гласуване ще е едно обединение на всички българи. В момента сме толкова разделени. Не само физически, но и в мисленето. Така или иначе връзките помежду ни и сега се осъществяват по интернет, доверяваме се на банките, които разполагат с нашите пари по електронен начин. Мисля, че вотът също може да се извършва по този начин.

Като човек, който живее в чужбина, смятате ли, че електронното гласуване би довело до по-голяма избирателна активност сред българите извън България?

Да, абсолютно. Виждам това сред приятелите си в Швейцария, с които коментираме колко много то ще улесни вота. Всички тези българи имат семейства в България. Много от тях искат един ден да се върнат в една по-различна и по-добра България. Те са заминали и по икономически причини, но и защото знаят много добре какво се случва в България и са търсили нещо навън.

Мисля, че избирателната активност ще се увеличи много и преди всичко сред младите хора, които боравят с всички тези нови технологии с голяма лекота. Важно е младите да се включат активно в политическия живот на България.

С какво си обяснявате толкова негативното отношение на толкова голяма част от българския политически елит и общество към електронното гласуване?

За обществото не мога да кажа точно, защото реакциите от страна на българите в чужбина, които познавам имат много позитивно отношение към електронния вот.

Колкото до политическите партии, да погледнем колко трудно се прокарват в България реформите, които целят намаляването на корупцията и измамите. Може би трябва да потърсим отговора там.

Мнението ми е, че статуквото иска да си запази контролиращия начин на живот. Искат народът да продължи да живее в мизерия, защото така се управлява най-лесно. Електронният вот дава много повече свобода.

Категории: Политика инициативен комитет в подкрепа на електронното гласуване Мануела Малеева референдум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus