Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разместване на пластовете в гръцката политическа система

17 Януари 2016 / 13:01:24  GRReporter
708 прочитания

Избирането на Кирякос Мицотакис за лидер на Нова демокрация даде тласък на най-голямата опозиционна партия и задейства силни течения, които по всяка вероятност ще доведат до разместване на пластовете в политическата система. От своя страна, правителството се отбранява и побърза да предприеме инициатива за промяна на сега действащия избирателен закон.

Премиерът Алексис Ципрас, както и щабовете на Кирякос Мицотакис, Фофи Генимата от ПАСОК и Ставрос Теодоракис от Потами са в очакване на следващите социологически проучвания, които ще отразят първите реакции след смяната на ръководството на Нова демокрация. Но вече са видни конкретни последици:

Първо, разпространяваните през последните седмици сценарии за съставяне на правителство на националното съгласие или на такова, подкрепено от Нова демокрация, ако сегашното правителство бъде принудено да се оттегли, пропаднаха. Мицотакис даде да се разбере, че „няма мандат да подкрепи Ципрас”. Това беше предвидено от премиера и той побърза пръв да атакува Мицотакис.

Второ, вече се вижда ново поляризиране. ПАСОК, Потами, както и Съюзът на центристите, са подложени на силен натиск, а СИРИЗА и Нова демокрация се конкурират в центъра. Освен това, резултатите от изборите в Нова демокрация, както и абсолютната съгласуваност на Адонис Георгиадис и поддръжниците му с Мицотакис, по същество заличават възможността от създаването на нова партия в дясното пространство. Но, докато „наместването” на Мицотакис в централната част на политическия спектър е улеснено от профила, който си създаде през последните години, за Ципрас нещата ще са по-трудни. От една страна, защото пенсионната реформа, другите финансови мерки и изобщо прилагането на третия меморандум засягат главно средната класа. От друга страна, защото в усилията си да удовлетвори парламентарната си група, Ципрас следва насочена наляво политика по въпроси като инвестициите и образованието.

Трето, ПАСОК и Потами са на решаващ кръстопът. Изключването на Леонидас Григоракос от парламентарната група на Демократичната коалиция, както и твърденията на депутати от Потами, че е необходимо партията и Ставрос Теодоракис да се сдобият с ясна политическа физиономия, показват, че са започнали вътрешнопартийни проблеми, подсилени допълнително от избора на Кирякос Мицотакис. Смята се, че ако социологическите проучвания през следващата седмица покажат, че някоя от тези две партии е застрашена да остане извън парламента на следващите избори, вълненията в парламентарните групи ще са още по-силни. Освен това, въпреки, че все още е рано за такава дискусия, на масата отново е поставен сценарият за създаването на европейски фронт с основен стълб Нова демокрация, а някои политици не изключват Ципрас да преразгледа стратегията на правителствената коалиция, която в момента изключва ПАСОК и Потами.

За по-нататъшните политически събития ще е ключово правителственото предложение за нов избирателен закон. Ципрас пое ангажимент за това на последната среща на политическите лидери при президента Прокопис Павлопулос. Според информациите, премиерът се ориентира към ускоряване на инициативата за промяна на избирателната система. Най-вероятният сценарий, на базата на предложенията на министъра на вътрешните работи Панайотис Курублис, предвижда намаляване на бонуса за партията, спечелила изборите от 50 на 20-25 депутати, както и разделяне на големите избирателни райони. В този случай най-големите избирателни райони ще разполагат с 6 депутати. Ще се запази и бариерата от 3% за влизане в парламента. Но според други информации, особено сега, след избора на Кирякос Мицотакис, се разглежда възможността за намаляване на прага от 3% на 2%, за да бъдат подкрепени по-малките партии. Отбелязва се, че за да мине законът и да влезе в сила преди следващите избори, са необходими 200 депутатски гласове, тоест той трябва да бъде подкрепен не само от ПАСОК, Съюза на центристите и Потами, но също така и от Нова демокрация или от Комунистическата партия.

Големият въпрос е как ще реагират правителствените партии след избора на Мицотакис. Натискът върху правителството за прилагане на реформите от страна на европейските институции ще се увеличи. Успоредно с това, сътрудници на премиера отбелязват, че може да бъде поискано от Нова демокрация да подкрепи в парламента болезнени мерки като пенсионната реформа.

Категории: политическа система разместване на пластове Нова демокрация СИРИЗА Потами ПАСОК Съюз на центристите Кирякос Мицотакис Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus