Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разликите между предложенията на Гърция и на кредиторите във фокуса на Eurogroup

25 Юни 2015 / 13:06:11  GRReporter
1034 прочитания

Срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас с ръководителите на институциите – кредитори завърши без споразумение. Сега щафетата премина в ръцете на финансовите министри от Еврозоната, които ще трябва да обсъдят две различни предложения на заседанието си, което е планирано да започне в 14:30, половин час по-късно от определеното по-рано време.

Според гръцки правителствени източници Атина ще им представи документа, който внесе още в понеделник с малки поправки. От своя страна кредиторите ще представят документ, който ще съдържа въпросите, по които според тях е възможно да бъде постигнато съгласие. В изявления пред вестник Катимерини европейски източник посочил, че по време на заседанието ще бъдат обсъдени различията между двете страни. Според същия източник по време на срещата на върха на Европейския съюз тази вечер атмосферата към гръцкия премиер Алексис Ципрас ще бъде негативна и ще му бъде отправен натиск.

От страна на Атина се посочва, че гръцката страна ще е настоятелна по отношение на позициите си, „които бяха приети като основа за преговорите преди няколко дни”. Същите правителствени източници казват, че предложенията са били „конкретизирани и представени на институциите-кредитори и ще бъдат представени и пред органите на Европейския съюз”.

„Предложенията ни представляват крайно реалистичен опит за незабавно постигане на споразумение в духа на решението на Eurogroup от 20-ти февруари. Гръцкото правителство прояви отговорност и воля за решение. Сега е моментът, в който ще се прецени отговорността и волята на всички”.

Според източници предложението на кредиторите включва: промени в ставките на ДДС с цел да бъдат постигнати приходи от 1,8 на сто от БВП, реформа на пенсионната система и по-умерени промени на трудовото законодателство, чието прилагане може да се измести във времето, преустановяване на ранното пенсиониране, по-умерено данъчно облагане в земеделския сектор и три реформи в пазарите на стоки, които са посочени във вече внесения пакет от мерки на гръцкото правителство. Предложението на кредиторите бе публикувано във Financial Times от кореспондента им Питър Шпигел и може да бъде прочетено тук.

Според кореспонденти в Брюксел по време на продължилата 6 часа днешна среща на Алексис Ципрас с ръководителите на институциите – кредитори атмосферата е била много напрегната, като гръцкият премиер прекъсвал разговорите често, за да се консултира със своите сътрудници. По време на разговорите директорът на МВФ Кристин Лагард втвърдила още повече своята позиция. Заслужава да се отбележи, че Германия е категорична, че одобрението на споразумението от страна на фонда е основна предпоставка за неговото приемане.

В коментар пред кореспондента на Катимерини в Брюксел Елени Варвициоти европейски представител е посочил, че между предложенията на Атина и кредиторите няма големи различия. В същото време част от финансовите министри от Еврозоната са резервирани. Един от тях е германският финансов министър Волфганг Шойбле, който заяви, че различията между Гърция и кредиторите не са големи, но подчерта факта, че ще бъдат разгледани две различни предложения. Според германското издание Spiegel е постигнат „очевиден напредък” в преговорите. То посочва, че крайният срок за постигането на споразумение е идващата неделя. 

Категории: Политика преговори между Гърция и кредиторите заседание на Eurogroup предложения за постигане на споразумение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus