Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Работници в Златните мини затварят пътища в Халкидики

23 Август 2015 / 11:08:32  GRReporter
843 прочитания

След многочасово заседание работниците от компанията „Гръцко злато” решиха да затворят за неопределено време от понеделник виадукта Стратониу и пътния възел Гоматиу в Халкидики. Те протестират срещу решението на министъра на преструктурирането на производството, енергетиката и околната среда да се отменят техническите проучвания на обектите на компанията в Скуриес и Олимпиада.

Решението беше обявено от председателя на синдиката в Агия Варвара Георгиос Хадзис. Той добави, че през двете блокирани места няма да минават никакви превозни средства, само линейки, пожарни и патрулни автомобили.

Припомня се, че на тези обекти работят 2000 души и решението за затваряне на пътищата е единодушно.

Вчера компанията Eldorado Gold в свое изявление отбеляза, че „Гръцко злато” ще предприеме необходимите стъпки, за да се преустановят всички минни и развойни дейности в Халкидики, като се започне от 24 Август.

Успоредно с това, в изявлението се казва, че „Гръцко злато” ще предприеме предвидените от закона мерки срещу решението на министерството, включително и подаване на иск за допускане на обезпечителни мерки пред Държавния съвет и Върховния съд в Гърция.

Подчертава се, че „Гръцко злато” ще продължи да изпълнява основните дейности по закрила на околната среда и на трите си обекта, в опит да се защити природата и обществения интерес.

 

Категории: златни мини Халкидики Скуриес Олимпиада Гръцко злато Eldorado Gold затваряне на пътища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus