Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първомайски заплахи към кредиторите отправи Атина

01 Май 2015 / 15:05:56  GRReporter
977 прочитания

Гръцките синдикални организации отбелязаха Международния ден на труда 1 май с шествия. В Атина в шествието, насочено към площад Синтагма, участваха и представители на правителството и депутати на СИРИЗА. По-рано през деня митинг на същия площад организираха от  Работническия фронт на борбата ПАМЕ.

Министърът на заетостта Панос Скурлетис заяви в речта си, че „червените” линии за правителството си остават тъмно червени. Той участва в стачния митинг на площад Клавтмонос, от където мина шествието.

Работниците претърпяха големи щети през последните 5 години, каза също министърът и подчерта, че днес правителството се бори за работническите права и за минималната заплата. С тази борба се почита най-добре работническият Първи май, каза Скурлетис и заяви, че правителството спазва обещанията си.

Начело на шествието беше и министърът на околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис. На площад Клавтмонос Лафазанис заяви, че борбата и съпротивата са тазгодишните послания на работническия Първи май. Според него, Гърция преговаря усърдно, народът подкрепя правителството, което спазва ангажиментите си, а преговорите ще приключат положително.

Участваха и заместник-министърът на  социалното осигуряване Димитрис Стратулис, министърът на вътрешните работи и административната реформа Никос Вуцис, областният управител на Атика Рена Дуру, както и министърът на финансите Янис Варуфакис.

Димитрис Куцубас: Разривът е единственият път за народа

Разрив с ЕС и излизане от меморандумите поиска секретарят на Комунистическата партия Димитрис Куцубас на митинга на ПАМЕ. Според него това е единственият реалистичен, сигурен и носещ надежди път за народа. Това е пътят който води към борбата за заплатите на работниците, за колективните договори, заяви той

Послание за единство от президента на Обединението на общините в Гърция Георгиос Патулис

Послание за единство и оптимизъм отправи Георгиос Патулис, кмет на Амаруси, който празнува със стотици граждани на централния площад на Амаруси.  Заедно с пожеланията си, той  поднесе на присъстващите пролетни цветя.  

Патулис отбеляза, че тазгодишният празник съвпада с критичен период за Гърция, който ще определи до голяма степен развитието й в бъдеще. Според него повече от всякога е необходимо гърците да се обединят, защото с единство и самочувствие ще  посрещнат бъдещето в европейското семейство, на което страната принадлежи.

Солун: шествия за празника

Стачни шествия на синдикатите се организираха и в Солун. Председателят на Центъра на работниците и служителите Панайотис Царамбулидис заяви, че все още има несигурност, колективните договори не са наложени със закон, не е наложена минималната заплата, и призова правителството да спази предизборните си обещания. На митинга участваха депутатите от СИРИЗА Деспина Харалампиду, Янис Аманатидис, Триандафилос Митафидис, Алекос Триандафилидис и Сократис Фамелос.

Край паметника на Елефтериос Венизелос проведе своя митинг Работническият фронт на борбата ПАМЕ в присъствието на депутата от Комунистическата партия Сакис Вардалис и на евродепутата Сотирис Зарианопулос.

Празникът беше отбелязан и в останалите гръцки градове. В Янина бяха поднесени венци на паметника на Ставрос Капас, екзекутиран на 1 май 1944 заедно с други 199 негови другари.

И в Пелопонес, в Каламата, Спарти, Триполи, Нафплио и Коринтос синдикатите и работническите движения отбелязаха деня на труда. Работещите призоваха за отхвърляне на политиките на меморандума и възстановяване на основните работнически права.

На митинга в Триполи присъства и депутатът от СИРИЗА Костас Захариас. Той заяви, че за СИРИЗА 1 май има особено значение, на едно обещание към гръцкия народ, че партията няма да отстъпи нито крачка в борбата за правата на работещите, за отхвърляне на разпоредбите на меморандума и за възстановяване на колективните трудови договори, минималната заплата, 13-тата пенсия.  

С две отделни шествия беше отбелязан празникът и в Патра. Кметът на Патра Костас Пелетидис подчерта, че няма никакво друго решение, освен съпротивата и борбите на гражданите.

 

Категории: Първи май шествия синдикати работнически права
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus