Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първите данъчни увеличения за транша от 2 милиарда евро

11 Октомври 2015 / 16:10:22  GRReporter
695 прочитания

Правителството даде за обществено обсъждане първия законопроект с мерки. Целта е в понеделник обсъждането да приключи и законопроектът да бъде внесен в парламента. Правителството се опитва да докаже, че ще спази графика и мерките, които бяха договорени. Очаква се другата седмица законопроектът да бъде гласуван и с това да бъде „отключен” траншът от 2 милиарда евро. Гласуването му освен това ще изпрати послание, че правителството има намерение да спази поетите ангажименти.

Законопроектът включва мерки, засягащи данъчното облагане, здравеопазването, енергетиката, приватизацията. Той е първата стъпка към завършването на проверката от страна на тройката. Ако бъде гласуван и няма никакъв проблем с кредиторите, еврозоната ще формулира втория пакет мерки, които Гърция трябва да приеме до края на ноември. Официалният краен срок за гласуването на законопроекта е 15 октомври, но може да има малко забавяне.

Припомня се, че на 20 октомври в Атина ще дойдат ръководителите на институциите, за да организират дискусия по време на първата официална проверка на програмата. В Гърция вече пристигнаха техническите екипи на кредиторите и проверяват както хода на прилагането на мерките, така и цялостното прилагане на меморандума.

В законопроекта се предвижда увеличение на данъците върху доходите от наеми. Днес са в сила коефициенти на облагане от 11% за доходи от наеми до 12 000 евро и 33% за доходи над тази сума. След увеличението коефициентите ще бъдат съответно 15% и 35%.

Предвижда се автоматично замразяване на банковите депозити до 100% в случай на неплащане на ДДС над 150 000 евро.

В законопроекта се съдържа преходна разпоредба, засягаща онези, които имат данъчни задължения. Случаите могат да бъдат затворени, ако бъде изплатена наведнъж цялата дължима сума и глобата. Глобата обаче може да бъде намалена до 50%.

Длъжниците, включени в режима на 100-те вноски трябва да покрият текущите си задължения, за да останат в режима, и трябва да направят това по-бързо, отколкото са предвиждали досега (предвиденият тримесечен период се намалява на практика до един месец според разпоредбата). Добавя се и разпоредба, според която държавата може да намали вноските във всеки един момент, ако е възможно. Що се отнася до единния данък върху недвижимите имоти, ще бъдат изисквани сумите от първото евро.

Категории: законопроект мерки данъчно увеличение кредитори транш
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus