Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първата жена-премиер на Гърция положи клетва

27 Август 2015 / 19:08:12  GRReporter
1260 прочитания

Последният тур разговори между гръцкия президент Прокопис Павлопулос и лидерите на политическите партии показа, че е невъзможно сформирането на правителство от настоящия състав на парламента.

В резултат на това и следвайки установения в гръцката конституция ред, президентът назначи за служебен премиер председателя на гръцкия върховен съд Ареопаг Василики Тану. Първата жена – премиер в историята на Гърция положи клетва и получи мандат за сформиране на кабинет.  След церемонията тя отиде в премиерската резиденция Максиму, за да заеме поста официално от досегашния премиер Алексис Ципрас. След това се очаква да бъдат определени членовете на служебния кабинет, които ще положат клетва в петък, като часът на церемонията все още не е уточнен.

Президентът Прокопис Павлопулос издаде съобщението след като разговаря по телефона с всеки от политическите лидери по отделно във връзка с провеждането или не на среща помежду им под неговата егида. Досегашният премиер и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас, лидерът на Независимите гърци Панос Каменос, лидерът на Златна зора Никос Михалолякос и генералният секретар на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас отговорили отрицателно.

От своя страна лидерите на Нова демокрация Евангелос Меймаракис, на новосформираната партия Народно единство Панайотис Лафазанис, на Потами Ставрос Теодоракис и на ПАСОК Фофи Генимата изразили желание срещата да се проведе.

Снимка от предишна среща на политическите лидери, източник: kathimerini.gr

Както GRReporter съобщи по-рано, Нова демокрация се обяви срещу избора на Василики Тану за служебен министър-председател, като посочи, че от този пост тя ще обслужва интересите на СИРИЗА и Независимите гърци. Но от момента, в който след края на мандата на председателите на трите върховни съдилища по-рано тази година, единственото от тях, където бе назначен нов е Ареопагът, президентът бе задължен да го определи за служебен министър-председател.

Въпреки че в съобщението на президентството не се посочва точната дата, на която ще се проведат предсрочните избори, като най-вероятна продължава да се смята 20 септември.

Категории: Политика служебен премиер председател на Ареопага Василики Тану предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus