Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пръстови отпечатъци ще докажат дали наистина терористът от Париж е минал през Гърция

15 Ноември 2015 / 09:11:38  GRReporter
513 прочитания

Следите на заподозрян за кървавите атентати във Франция са открити в Гърция. До тялото на един от терористите, който се е взривил пред Стад дьо Франс, е открит сирийски паспорт, чиито притежател е преминал и регистриран на остров Лерос на 3 октомври 2015. „Не знаем дали паспортът е проверен от други страни, през които вероятно е минал мъжът. Ще продължим и при тези неблагоприятни условия да работим за сигурността на страната и на Европа”, казва в писмено изявление заместник-министърът за защитата на гражданите Никос Тоскас.

Френските власти са поискали от гръцката полиция и службите за сигурност информация за заподозрени, които вероятно са свързани с атентатите в Париж и може би са минали през Гърция.

Първоначално Франция е поискала да се провери дали през страната е минал притежателят на сирийския паспорт, открит на мястото на един от атентатите. Изпратени са отпечатъци от дланите и пръстите, за да се установи дали паспортът принадлежи на някой от мъртвите терористи или е сменил притежателя си някъде по пътя.

След разследването на гръцката полиция и службите за сигурност е потвърдено, че действително притежателят на въпросния паспорт е минал през Гърция и се касае за сирийски гражданин.

Френските власти са изпратили подобно запитване за още двама души, без до момента да има резултати за тях.

Гръцките власти са в непрекъснат контакт с френските тайни служби, както и със службите за сигурност на други държави, и си обменят информация относно лица, които може да имат връзка с джихадисти. Издадени са нареждания да се засили наблюдението на хора и сайтове. Никос Тоскас получава непрекъсната информация от шефовете на полицията Димитрис Цакнакис и на Националната разузнавателна служба Янис Рубатис. Според представител на Министерството за защитата на гражданите, до момента не са получени конкретни информации, предизвикващи безпокойство за евентуален терористичен удар срещу Гърция.

Междувременно, стана ясно, че сирийският паспорт вероятно е фалшив. Това заяви служител на американските тайни служби за телевизия CBS News. Той отбеляза, че номерът на паспорта не съответства на официален паспорт от Сирия, както и снимката не съответства на името на притежателя.

Конкретният паспорт е подпечатан на 3 октомври на Лерос от гръцките власти и това е единственият печат в него. Това предизвиква въпроса дали притежателят му е проверяван на границите на други страни.

Категории: терористични атентати Париж заподозрян Лерос сирийски паспорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus