Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Прокопис Павлопулос е новият гръцки президент

18 Февруари 2015 / 20:02:52  GRReporter
707 прочитания

С 233 гласа „за” гръцкият парламент избра за президент на страната Прокопис Павлопулос от Нова демокрация. Кандидатурата му бе предложена от двете управляващи партии – СИРИЗА и Независими гърци и по време на гласуването бе подкрепена и от депутатите от Нова демокрация.

Негов противник в надпреварата за най-високия държавнически пост бе колегата му в Юридическия факултет на Атинския университет Никос Аливизатос. За него гласуваха общо 30 депутати, всички членове на парламентарните групи на партиите, които предложиха неговата кандидатура – Потами и ПАСОК.

Депутатите от Златна зора и Комунистическата партия на Гърция не гласуваха за нито един от двамата кандидати.

Час преди началото на гласуването парламентарният говорител и бивш министър в предишното правителство Кириакос Мицотакис обяви в профила си във Фейсбук, че няма да участва във вота, за да не гласува против Прокопис Павлопулос. Той аргументира решението си с думите:

„Уважавам Прокопис Павлопулос като професор и изключителен юрист с дълбоки научни познания. Досегашният му път в политиката обаче не е в състояние да ме убеди, че е най-подходящият за президент на страната по три причини:

Не се противопостави на клиентелистката държава, не съумя да се справи резултатно с една от най-големите кризи в историята ни – тази през декември 2008 и не изразява позицията на Гърция в обединена Европа по начина, по който бих искал”. 

Категории: Политика президент избори Прокопис Павлопулос Никос Аливизатос Кириакос Мицотакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus