Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Програмата и идеологията на СИРИЗА не могат да се съчетаят с еврото

07 Юли 2015 / 17:07:51  Анастасия Балездрова
2418 прочитания

Две дни след референдума, на който отрицателният вот спечели над 60 на сто от гласовете новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотос се яви на заседанието на Eurogroup без предложения от страна на Атина. Според представители от Еврозоната такива ще бъдат представени утре. Това потвърди и председателят на Eurogroup Йерун Дайселблум в изявленията си след заседанието на съвета. Той допълни, че утре ще се състои ново телеконферентно заседание на финансовите министри от Еврозоната.

Забавянето на преговорите е постоянна тактика на гръцкия кабинет, която продължава въпреки промяната в лицето на финансовия министър. Днешният развой на събитията и категоричните изявления на европейските представители, че споразумение с Гърция може да има само ако тя представи достоверни предложения увеличават опасенията за Grexit. Такова е мнението и на гръцкия писател и политически коментатор Сакис Мумдзис, което той аргументира в интервю за GRReporter.

Г-н Мумдзис, вчера имахме оставката на финансовия министър Янис Варуфакис. Смятате ли, че смяната му с Евклидис Цакалотос може да промени динамиката на преговорите?

Не, не мисля, че това може да промени динамиката на преговорите. Рамката вече е толкова тясна, че лицата не играят никаква роля. Предприемането на подобно действие преди два месеца вероятно щеше да има смисъл. Всъщност точно тогава Варуфакис бе оттеглен като ръководител на преговорите.

Мисля, че Алексис Ципрас пожертва Варуфакис, за да може след това да използва като аргумент пред народа:  „Ето, аз удовлетворих желанието им да пожертвам своя министър, но те не се преклониха и продължават да настояват на своето”. Това беше просто едно тактическо действие от страна на Ципрас.

Какво е вашето усещане за резултата на преговорите? Какво трябва да очакваме?

Като се вземе предвид техният ход през изминалите пет месеца до провеждането на меморандума в неделя не смятам, че имаме основания да очакваме нещо съществено. Разликата в позициите на двете страни е огромна. Европейските партньори са уморени от Гърция и нямат никакво желание да се занимават с нея. Замислената нова програма е особено скъпа за тях и гражданите им. Затова смятам, че решението им е да ни отстранят от Еврозоната. Това ще стане постепенно – в началото с паралелна на еврото валута, която в определен момент ще се превърне в постоянна.

Мнението ми е, че целта на Алексис Ципрас и СИРИЗА е точно тази. Те от самото начало искаха връщане на драхмата. Тяхната програма и идеологията им не може да бъде съчетана с еврото. Експанзивната политика, раздутият държавен сектор и всичко останало, което проповядва една марксистка партия не могат да бъдат съчетани с правилата в Еврозоната. Те работят за връщането към национална валута от самото начало и продължават.

Знаем, че СИРИЗА не е еднородна маса . Има по-умерени и много радикални тенденции като оглавяваната от министъра на енергетиката Панайотис Лафазанис „Лява платформа”. Доколко е възможно те да отстъпят и да подкрепят тежките мерки?

Резултатът на референдума беше пълната доминация на позицията на Лафазанис. В процент 61,31 на сто гърците заявиха, че не искат повече бюджетни мерки. Това казва и Лафазанис.

Позицията на проевропейските партии, че в същността си вотът представляваше избор между еврото и драхмата не успя да убеди гласоподавателите. От момента, в който това мнозинство заяви, че не иска никакви мерки, Ципрас не може да им донесе от Брюксел такива. Как би могъл да ги прокара през парламентарната си група или през централния комитет на СИРИЗА? Ще го подгонят самите му поддръжници. Това няма шанс да се случи.

В момента сме свидетели на едно театрално представление и от страна на кредиторите, и от страна на СИРИЗА. И двете страни знаят какъв ще бъде неговият завършек. Просто играта трябва да бъде изиграна по този начин.

Зная, че съм малко циничен и студен, но това е мнението ми за СИРИЗА от момента, в който спечели изборите през януари. Събитията го потвърждават.

Доколко коалиционният партньор на СИРИЗА – Независимите гърци биха подкрепили такива мерки?

Позицията им не се различава от тази на СИРИЗА. Те просто не разбират какво ги очаква.

Сценарият, който смятам, че ще се разиграе е следният: В определен момент, когато Ципрас разбере, че нещата са стигнали до пълна безизходица ще се яви пред президента Прокопис Павлопулос, ще подаде оставка и ще свика избори, за да може да спечели мнозинството от гласовете. При днешното състояние на опозицията това няма да бъде никак трудно. След това ще избере дали ще се коалира с Независимите гърци или Реката (Потами) или ще състави самостоятелен кабинет. Според този мой сценарий в средата на август ще има предсрочни избори.

При тези условия как виждате бъдещето на страната?

Драматично. Дори ако приемем, че се стигне до споразумение и тежките мерки получат одобрение в парламента, от кои хора биха могли да вземат допълнителни 5 милиарда евро? Кой ще плати? Затова казвам, че сме в безизходица. Кредиторите са непреклоними, не виждат какво става в Гърция и следват програмата си. Ако в първите дни след изборите през януари бяха започнали сериозни преговори ситуацията щеше да е много различна. Но в днешните условия не е възможно гърците да платят бюджетни мерки на стойност 5 милиарда евро.

Правителството би могло да не наложи данъци, а да проведе реформи.

Кой е за реформите? Не ги направи дори Нова демокрация, която в продължение на години се изказваше в тяхна полза.

Категории: Политика СИРИЗА референдум преговори с кредиторите излизане от Еврозоната връщане към драхмата Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus