Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продължава масовото изнасяне на гръцки фирми към България

31 Август 2015 / 16:08:10  Анастасия Балездрова
1910 прочитания

През последните месеци зачестиха информациите, че гръцки фирми масово се местят в България, за да оцелеят. Причината е високото данъчно облагане в Гърция, което прави съществуването им изключително трудно. Капиталовият контрол, който бе въведен в края на юни засили тенденцията за изнасяне на фирмите към други страни-членки на Европейския съюз, сред които България води първенството, заради общата граница.

GRReporter се свърза със солунската счетоводна кантора Infotax, която предлага конкретната услуга на желаещите да преместят дейността си в България гръцки фирми. Разговаряхме с нейния директор Михалис Караянидис.

Г-н Караянидис, откога датира интересът за учредяване на фирми в България?

Той започна в периода 2009 – 2010. Лично аз учредих фирмата си в Петрич през ноември 2011.

Твърди се, че през последните месеци този интерес е нараснал. Така ли е? В кой момент започна да се случва това?

Така е. Бих казал, че засилването на интереса започна веднага след като в Гърция бе обявено налагането на предварителен данък 100% за компаниите. От няколко месеца потокът на гръцки фирми към България нарасна с около 60%.

От кои сектори са фирмите, които се местят в България?

Те са предимно търговски фирми, които внасят стоки от други държави, като Китай и пр. Всички тези фирми получават стоките си чрез българските, а не гръцките митници.

И тук не говорим за формална регистрация, а за изнасяне на цялостната дейност на компаниите. Собствениците закриват компаниите в Гърция, които така или иначе са фалирали и откриват нови в България.

„България се отнася много добре към гръцките компании, които искат да преместят дейността си там. Въпросът е, че колкото се влошават икономическите условия в Гърция, толкова ще се увеличава броят на компаниите, които ще искат да се преместят. Не е възможно при чист оборот от, да кажем, 20000 евро държавата да изисква да получи данъци в размер на 15000 евро. Как е възможно конкретният бизнесмен и семейството му да живеят с 5000 евро на година? Това е утопично, нереално. В резултат на това безумие държавата губи дори и малкото, което би могла да получи. Ако гръцкото правителство не вземе решение да намали до 10-15 на сто данъчното облагане на фирмите, в страната няма да останат никакви фирми”.Какъв е общият брой на гръцките фирми, които са преместили дейността си в България?

Смятам, че от 2010 досега са се преместили около 4000 фирми само в регионите на Сандански и Петрич. 70 на сто от тях са от Северна Гърция.

Наскоро българският министър на икономиката заяви, че все още не се наблюдава масово изнасяне на гръцки фирми към България. Как коментирате това?

Факт е обаче, че се случва. Само нашата фирма съдейства на почти 10 фирми да се преместят в България на месец.

Компаниите, които се местят, вземат ли със себе си и гръцкия си персонал?

Не. Това важи само за жителите на селата, които се намират до границата. Част от тях със сигурност продължават да работят във фирмите.

Наличен ли е интерес в обратната посока? Тоест съществуват ли български фирми, които се интересуват да се преместят в Гърция и от кои сектори?

Да, но към момента нещата са на ниво „обследване на възможностите”.

Има интерес от страна на търговски компании, които произвеждат собствени стоки, като например козметика от розово масло и инвалидни колички. Друг вид компании, които изразяват интерес да се развият в Гърция са строителните. Известно е, че българските компании, които строят пътни съоръжения (тунели и пр.) са сред най-добрите в Европа.

Категории: Икономика местене на гръцки фирми в България високо данъчно облагане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus