Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Приватизацията на провинциалните летища под въпрос

19 Август 2015 / 12:08:50  GRReporter
799 прочитания

Може гръцкото правителство да одобри със закъснение от доста месеци договора за концесия на 14-те провинциални летища, но приключването на приватизационната сделка, от която се очакват приходи в размер на 1,234 милиарда евро, е все още под въпрос. Този път това става поради спънки, поставени от страна на коцесионера.

Германската Fraport от една страна иска да ѝ бъдат предоставени безспорни гаранции за концесията, но от друга според достоверни източници, се затруднява да осигури финансирането поради рисковата ситуация в страната.

Договорът за концесията на летищата все още не е подписан, макар източници, познаващи случая отблизо, да уверяват вестник „Катимерини”, че ще бъдат положени особени усилия това да стане възможно до края на ноември. За това ще се наложи да бъде удължена и валидността на съответната банкова гаранция, допълват същите източници. Дори и така обаче, компетентни фактори изразяват своите резерви за това доколко сумата от 1,234 милиарда евро ще може да бъде изплатена в рамките на 2015, както е предвидено в новия меморандум.

Източници, запознати с водените преговори между Атина и Fraport през изминалите шест месеца, разкриват пред вестник „Катимерини”, че поради политическата и икономическа несигурност в Гърция германците са стигнали до там да твърдят, че офертата им не е била обвързваща и разглеждали въпроса за пълно оттегляне.

 

 

 

 

 

Категории: летища приватизация спънки концесионер Fraport обвързваща оферта
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus