Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Притисната до стената, Гърция пак обещава да се захване с реформите

20 Март 2015 / 18:03:56  GRReporter
833 прочитания

Както посочва агенция Reuters, гръцкото министерство на финансите съобщи днес, че ще вземе отношение „незабавно и конструктивно“ във връзка със списъка с информация, който се готвят да поискат техническите екипи на кредиторите.  «Техническите групи експерти подготвят подробен списък с информация, която ще им е нужна във връзка с планираните реформи, както и с развитието на икономическата ситуация», отбелязва финансовото министерство в съобщението си. От там смятат за положително това развитие на нещата, като считат, че то ще подпомогне обсъжданията, провеждани на ниво еврогрупа в духа на споразумението от 20 февруари.

Премиерът Алексис Ципрас и европейските партньори се договориха вчера правителството да внесе подробен списък с реформите, които ще осъществи, за да се открие пътят за отпускане на спасителните заеми и да се предотврати фалитът на страната.

Сутринта в предаването „Общество MEGA“ правителственият говорител Гавриил Сакеларидис също говори за ролята на техническите екипи в Атина, като според него тя вече ще се ограничи до събирането на данни, а не до извършването на контрол.

«От общото комюнике става ясно, че техническите екипи идват в Атина, за да съберат данни, а разговорите около техническите въпроси по прилагането на реформите се провеждат в Брюксел. Така се изяснява ролята на техническите екипи, идващи в Атина, като тя ще бъде събиране на данни. Това се казва в общото съобщение», посочи Сакеларидис.

Той изрази също така задоволството на правителството от изхода на седемстранната среща в Брюксел, завършила късно снощи, като подчерта, че е направена една положителна стъпка. Правителственият говорител заяви също така, че списъкът с реформи, който кабинетът ще предложи, ще бъде в рамките на писмото на финансовия министър Янис Варуфакис, и няма да включва рецесионни мерки.

«Няма да бъдат прилагани повече мерки за затягане на коланите, които ще свият още повече доходите», каза той като добави, че подобни мерки са лишени от всякаква икономическа логика. «Не може да се затягат повече оланите. Има други начини да се увеличат публичните приходи», уточни Сакеларидис.

Според думите му, списъкът с реформи, който ще изготви правителството, ще включва широк спектър от мерки, от данъчната администрация, укрепването на прозрачността и стимулирането на бизнеса и инвестициите, до по-бързото правораздаване.

Правителственият говорител окачестви като положителен факта, че по време на седемстранната среща е бил изразен «ангажиментът от страна на партньорите, че няма вероятност от Grexit», но и че е била изяснена ролята на техническите екипи, които ще посещават Атина, но няма да се намесват политически.

Относно неучастието на Янис Варуфакис в срещата, правителственият говорител обясни, че не е прието финансовите министри да участват в срещи на върха.

Сакеларидис подчерта също така, че въпросите с банковата ликвидност изглежда подлежат на уреждане. «Проблеми има, но няма никаква опасност нито за изплащането на заплати и пенсии, нито за погасяването на задълженията на страната», увери той.

Междувременно лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас подчерта в свое изявление, че «основна предпоставка за спасяването на Гърция от катастрофа, е Алексис Ципрас да премине успешно изпитите с новите мерки». Бившият гръцки премиер отбелязва, че „оценители“ на Ципрас ще бъдат «тройката в Атина и Еврогрупата в Брюксел», а «изпитите» ще се проведат «в момент, когато времето и парите свършват, както свършват и лъжите, които слушахме досега». Депутатът от Нова демокрация Анна Асимакопулу заяви пред телевизия СКАЙ: «Нека споразумението бъде представено в парламента, за да го обсъдим», и добави, че би искала да се сложи край на несигурността и да последва напредък.

 

 

Категории: гръцко правителство реформи среща на върха Брюксел технически екипи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus