Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Притиснат от кредиторите и обществото Ципрас обмисля нови избори

02 Февруари 2016 / 18:02:27  GRReporter
1153 прочитания

Новият кръг преговори между кредиторите и гръцкото правителство започна с обсъждането на познатите въпроси, по които позициите на двете страни се разграничават. Според източници на вестник „Катимерини” представителите на институциите – кредитори са се противопоставили категорично на идеята на гръцките управляващи да увеличат осигурителните вноски за работодателите и служителите с 1 на сто. Планът на правителството, който цели да намали държавните разходи с 1,8 милиарда евро предвижда увеличение на вноските с 1,5 на сто. По този начин от кабинета смятат да спестят 550 милиона евро и по този начин да избегнат намаляването на основните и помощните пенсии. От изданието отбелязват, че ако кредиторите отхвърлят напълно това предложение, практически ще поставят въпроса за намаляване на пенсиите.

Според правителствен представител, поне в началото на днешната среща на министъра на заетостта и социалното осигуряване Георгиос Катругалос с представители на кредиторите, те не са предявили подобно изискване. По думите му те изразили несъгласие с вероятността да бъдат увеличени осигурителните вноски, но не по особено настоятелен начин. От друга страна обаче вече сред управляващите вече текат дискусии за определянето на алтернативни предложения, които да намалят натиска от страна на кредиторите.

Голямото закъснение в изпълнението на поетите миналото лято ангажименти съвсем скоро може да изправи Гърция отново пред сериозни финансови затруднения. В същото време се засилва общественият натиск, чиято кулминация се очаква на 24-часовата общогръцка стачка в четвъртък. Правителството е притиснато от фермерите и работещите на свободна практика във всички икономически сектори, които протестират срещу пенсионната реформа.

Натискът е толкова силен, че според електронното издание iefimerida.gr, сътрудници на премиера Алексис Ципрас го съветват да свика отново парламентарни избори, ако правителството му не успее да постигне „достойно споразумение” с кредиторите.

Същите източници посочват, че както тесният кръг около Ципрас, така и водещи министри в правителството му флиртуват с идеята за предсрочни избори в случай, че под натиска от страна на МВФ, бъдат принудени да гласуват още по-тежки мерки от предвидените в пенсионната реформа. Те смятат, че това ще е още по-наложително, ако правителството не съумее да си подсигури дори минимална политическа или обществена подкрепа.

От изданието коментират, че изборът на Кириакос Мицотакис за лидер на Нова демокрация е променил съотношенията. Така коалицията СИРИЗА – Независими гърци няма съюзници и е изправена пред обществения гняв, който предизвиква гласуването на засягащите средната и по-ниската класа мерки за бюджетни съкращения.

Категории: Политика правителство кредитори пенсионна реформа Алексис Ципрас общогръцка стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus