Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

През 2015 Гърция е приела 660 000 бежанци

14 Ноември 2015 / 13:11:51  GRReporter
687 прочитания

Поне 666 700 бежанци е приела Гърция от началото на годината, от общо 806 000, които са пристигнали в Европа. Това показват данните на ООН. Върховният комисариат за бежанците предупреди, че положението на Лесбос е извън контрол. Хиляди хора, между които жени, деца и бебета, спят на открито. Според данните, други 142 400 бежанци и мигранти са пристигнали в Италия.

Драматичен е и броят на хората, загубили живота си морето от началото на годината. Поне 3460 души са се удавили в Средиземно море.

„Зимата е на вратата, а няма никакво място и условия”, заяви пред журналисти Ейдриън Едуардс, говорител на Върховния комисар на ООН за бежанците. Той посочи, че много хора, между които жени и деца, живеят на открито, изложени на природните стихии. Над 50% от мигрантите и бежанците, пристигнали в Гърция тази година, са дошли именно на Лесбос.

На острова в момента се намират около 16 000 мигранти и бежанци, а изградената инфраструктура е само за около 2800 души.

Въпреки че европейските власти бяха пресметнали, че броят на бежанците ще намалява заради зимата, според Върховния комисариат за бежанците ежедневно през ноември 3300 мигранти са прекосили Средиземно море.

„Лесбос е епицентърът на кризата”, каза Даян Гудман, заместник-директор на комисариата за Европа. Тя определи положението на острова като критично и подчерта, че комисариатът работи усилено, за да увеличи броя на доброволците на острова от 30 на 40.

Данните показват, че 62% от пристигащите в Гърция са от Сирия, 23% - от Афганистан, и 7% - от Ирак.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „положението не ни прави чест”. Тя повтори, че Регламентът от Дъблин не функционира и трябва да бъде коригиран. В същото време канцлерът посочи основните приоритети по бежанския въпрос – опазването на външните граници на ЕС, създаването на hotspots в Гърция и Италия в сътрудничество с Турция.

„Проблемът може да се реши само ако работим по причините за бягството на хората от страната им. Това е моето мнение (...) Трябва да се справим с причината, за да намалим броя на бежанците и за да превърнем беззаконието в законност. Защото това, което сега се случва, е плашещо и опасно, и всички сме заинтересовани да възстановим законността, за да не може между две страни-членки на НАТО, като Гърция и Турция, положението да се командва от трафикантите на хора. Това не ни прави чест”, заяви канцлерът за телевизия ZDF. 

Меркел призна, че Дъблинският регламент не работи. „Фактът, че Гърция е осъдена от Европейския съд за това, че положението там е толкова лошо, че не можем да приемаме бежанци или да ги изпращаме в Гърция отново – всичко това са парченца от една система, която не функционира”, подчерта канцлерът и допълни: „Трябва да намерим правилните отговори и те са на външните граници на ЕС, в разпределението на тежестта с Турция, върху това трябва да работим. Искам да запазя свободата на движението в Европа, това е Шенгенският договор, но това предполага да се пазят външните граници с Турция”.

 

Категории: бежанци мигранти Върховен комисариат за бежанците ООН Лесбос Ангела Меркел Регламент от Дъблин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus