Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Представители на СИРИЗА недоволстват от премахването на депутатски облаги

01 Март 2015 / 16:03:15  GRReporter
1217 прочитания

Много от депутатите на СИРИЗА са недоволни от предложението на премиера за ограничаване на депутатските привилегии, и особено от премахването на депутатските автомобили и ограничаването на полицейската им охрана от двама полицаи на един.

Когато председателят на парламента Зои Констандопулу ги информирала за парламентарния правилник, за техните задължения и права, недоволните депутати според източниците поискали тя да игнорира предложенията на премиера. Те твърдели, че депутатският автомобил е „работен инструмент” и че премиерът не трябва да ги лишава от него.

Много от депутатите добавили, че не могат финансово да си позволят собствен автомобил и ако им бъде отнет депутатският, ще бъдат принудени да пътуват с градския транспорт. Други депутати внесли предложение автомобили да се предоставят на народните представители по финансови критерии.

Според същите източници, председателят на парламента им е заявила, че при всички положения ще има ограничения, но е добавила, че за момента разпределението на автомобилите ще стане по познатия начин. Сегашните автомобили, с които парламентът разполага, са на лизинг,  който приключва в края на годината, така че до тогава депутатите ще разполагат с автомобили.

Димитрис Коделас в свой пост във Facebook обяснява причините, поради които парламентът трябва да предоставя автомобили на народните представители и подчертава: „Тъй като съм от онези, които в миналия парламент не получиха автомобил в началото, след като моят започна да се разпада, си поисках и получих чак след месеци. Мисля, че въпросът не е толкова лесен. Може да се направи икономия, ако се проверят договорите с лизинговите компании, а и като се изберат по-малки и по-евтини коли. Парламентарният статут не трябва да осигурява на депутатите луксозен живот, далече от нивото на средния гражданин, но от друга страна не трябва да е само за онези, които имат пари”.

Госпожа Констандопулу е повторила предложението си за основен ремонт на парламентарните зали, така че депутатите да работят в подходящи условия. Тя е поставила отново въпроса за изнасяне извън основната сграда на всички офиси на бившите премиери и председатели на парламента.

Констандопулу разкри, че офисите на бившите премиери Константинос Мицотакис, Костас Симитис  и Георгиос Папандреу, които днес са в сградата на парламента, без самите те да са депутати, заемат 200 кв.м.

На това заседание не е имало кворум, а са присъствали само 60 депутати, главно такива, които са избрани за първи път и са искали да се запознаят с парламентарните процедури.

Междувременно, според други източници, Алексис Ципрас е отправил нападки срещу онези депутати  на СИРИЗА, които са настояли да се запазят депутатските автомобили, на заседание на централната комисия на партията. „Почувствах се много лошо, когато научих”, заявил Ципрас. „Немислимо е, когато получаваме по 6 000 евро, да искаме и по още 400 евро за автомобил... По определени детайли си личи, другари, дали сме или не сме като другите”, отбелязал премиерът и председател на СИРИЗА.

 

 

Категории: СИРИЗА депутати депутатски привилегии премахване недоволство парламентарни автомобили
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus