Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предколедно и предизборно

18 Декември 2014 / 18:12:33  GRReporter
929 прочитания

Гърция преживява поредната си тежка политическа криза и да се намира на ръба на предсрочните избори и същевременно не е ясно по какъв начин ще се финансира след края на техническото удължение на втората програма за подкрепа в края на февруари 2015.

Това обаче не попречи на председателя на парламента Евангелос Меймаракис да подготви коледен подарък на служителите в размер на 150 000 евро.

В началото на декември дружеството на служителите внесе искане до ръководството на парламента, в което председателят му поиска финансова подкрепа, за да бъдат покрити нуждите на организацията. Те включват коледни подаръци, награди за децата на служителите, които са се представили добре в училище, както и други дейности на дружеството.

В искането дори се посочва, че конкретните разходи са включени в бюджета на парламента. То бе удовлетворено с решение на председателя Евангелос Меймаракис, което бе представено в сайта за парламентарна прозрачност.

В същото време, след неуспешния първи тур на президентските избори в Гърция вероятността от предсрочни избори в страната е все по-голяма. Въпреки очакванията, че управляващата коалиция все пак ще успее да подсигури необходимите 180 гласа на третото гласуване на 29 декември, тя все пак се подготвя за сценария, при който в началото на следващата година страната ще има нов кабинет.

В този дух е и поправката, която внесе за гласуване министърът на административната реформа и електронното управление Кириакос Мицотакис, по силата на която ще бъдат уредени ред благоприятни за служителите в държавния сектор наредби. Критичните публикации в гръцките медии се подсилват още повече от факта, че тя бе прикачена към проектозакон на друго ведомство и по-конкретно на министерството на здравеопазването на тема: „Учредяване на наблюдателница за деменция”.

По-конкретно, в поправката се предвижда:

-          удължаване на срока, в който държавните служители могат да внесат молби да бъдат преместени в други служби до 31 март 2015. Практически това означава, че до тогава няма да има никакви съкращения.

-          удължаване на срока за оценяването на персонала на държавните служби до края на юни 2015.

-          позволява се на назначените на държавна работа заслужили спортисти да се преместят в Главния секретариат за спорта, въпреки законовата забрана.

-          позволява се размяната на държавни служители със служители в службите на Европейския съюз или на други страни-членки в рамките на програмите за предаване на технически опит в областта на държавната администрация.

-          позволяват се назначения на заслужили спортисти, както и на персонал, който попада в описани в предишна наредба на министерството категории.

В отговор на гневните публикации сътрудници на министъра Кириакос Мицотакис заявиха, че мерките не са от предизборен характер. Обяснението им бе, че те засягат около 20 служители, които трябва да бъдат върнати на работните си места по силата на съдебни решения. Но тъй като службите, в които са работили са вече закрити, а част от служителите не са успели да внесат молби за преместването си в други служби се налага удължението на този срок. 

Категории: Политика избори служители в парламента държавни служители Евангелос Меймаракис Кириакос Мицотакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus