Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предизборно Алехандро Кастро дойде в Гърция

08 Януари 2015 / 18:01:51  Анастасия Балездрова
1408 прочитания

Синът на днешния президент на Куба Раул и племенник на историческия лидер на островната държава Фидел Кастро – Алехандро Кастро Еспин пристигна в Атина в началото на експресната предизборна кампания. Въпреки настоятелните въпроси от страна на журналисти от леви издания той не се произнесе относно вероятността Гърция да осъмне с ляво правителство след изборите на 25 януари. „Уважаваме факта, че братският гръцки народ ще упражни правото си на глас и не бих искал да коментирам възможни резултати от вота. Зная обаче, че хората знаят как да оползотворят опита си от кризата през последните години”, каза той.

Алехандро Кастро е един от най-влиятелните политици и военни в Куба. Той е полковник в министерството на вътрешните работи, макар че по образование е инженер с магистратура по международни отношения. Той пристигна в Гърция по покана на местната филмова компания New Star, която издава на гръцки език неговата книга „Империята на терора”, издадена за пръв път през 2009 от кубинското министерство на вътрешните работи.

На специално организирана пресконференция в началото на посещението си в Атина Алехандро Кастро изрази благодарностите на Куба към гръцкия народ за солидарността му, спомогнала за завръщането на петимата кубински затворници, прекарали повече от 16 години в американски затвори. „Това беше една победа не само на кубинския народ, а и на всички народи, които със солидарността си подкрепиха искането да бъдат освободени тези герои, чието единствено деяние бе, че се бореха срещу терора на САЩ”.

Той подчерта, че Куба се противопоставя на всеки вид тероризъм, както и че борбата срещу него трябва да се води само с политически средства. „Ние в Куба осъждаме вчерашното въоръжено нападение  в Париж и сме категорични, че тероризмът трябва да се обори по най-категоричен начин. Но още по-лошо е, когато терористичните актове се подкрепят от държави, както например прави САЩ в нападения срещу Куба. Не е възможно да се провеждат глобални кампании срещу тероризма като тази, която започна Джордж Буш-син и предизвика много жертви, а в същото време в САЩ да живеят на свобода поне 50 души, организирали терористични нападения в Куба. Това е едно противоречие, което не може да продължава”, заяви Алехандро Кастро.

Той допълни, че в книгата си е включил примери за държавния тероризъм на САЩ към Куба и други страни през 19-ти и 20-ти век.

Племенникът на Фидел Кастро оцени като положително развитие започналият на 17 декември 2014 процес за нормализиране на отношенията между Куба и САЩ. „Това бе смело действие и началото на възстановяването на справедливостта към народа ни. Със сигурност болката на близките на над 5 000 жертви на американския тероризъм в Куба няма да премине, но все пак признаването на направените в миналото грешки е единственият път”, каза Алехандро Кастро.

Под „грешки” той имаше предвид единствено политиката на САЩ към Куба. В този дух той определи като „утешителен” факта, че „чухме президента Обама да признава колко погрешна е била политиката на предишните 10 президенти на САЩ към Куба”.

Веднага след това Алехандро Кастро заяви, че продължаването на ембаргото от страна на САЩ е срамно, защото пречи на Куба да внася дори крайно необходими стоки, като например лекарства за лечението на малки деца. „Именно ембаргото е основният инструмент на тероризма към Куба за повече от 50 години”, каза той и допълни, че страната му разчита на международната солидарност за пълното му премахване.

В отговор на въпрос за здравето на Фидел Кастро, племенникът му отговори, че дългогодишният президент на Куба е в добро физическо състояние и се занимава с четене и писане, като не пропуска да се среща и с лидери на други страни по време на посещенията им в страната. „В някой от следващите дни той се очаква да се срещне с петимата освободени герои и това ще се превърне в световна новина”. По думите му 88-годишният Фидел посвещава по-голямата част от времето си на науката. Той изследвал две растения с високи хранителни качества, и начините те да се използват за храна както от животните, така и от хората. Така Фидел Кастро искал да допринесе за решаването на проблема с глада в различни части на планетата.

Посещението на Алехандро Кастро в Атина съвпада с фестивала на кубинското кино, който се организира в кино Studio New Star Art Cinema от 8 до 14 януари по повод навършването на 56 години от Кубинската революция.

 

Утре той ще е един от основните участници в събитие, посветено на международната солидарност, което се организира от Гръцко-кубинското дружество за приятелство и солидарност в същото кино.

Програмата му в Атина включва също среща с гръцкия композитор Микис Теодоракис, представители на местното самоуправление и посещения на исторически обекти, свързани с лявото движение в Гърция. Гръцкият превод на книгата на Алехандро Кастро ще бъде представен на 12 януари, а ден по-късно той ще изнесе лекция пред студенти от Атинския университет Пандио.

Категории: Политика Алехандро Кастро Еспин Куба САЩ книга тероризъм Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus