Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството отрича референдума, но не и предсрочните избори

09 Март 2015 / 19:03:47  GRReporter
956 прочитания

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис никога не е казвал, че правителството ще проведе референдум за оставането на Гърция в Еврозоната, ако европейските партньори не се съгласят с предложенията на Атина. Това се казва в съобщение на ведомството след шума, който се разрази след публикуването на интервюто на министъра във влиятелния италиански вестник „Кориере дела сера”.

По-конкретно в текста се посочва: „Министърът отговори, че както казва и премиерът, „ние не сме залепени за креслата си. Ако се озовем пред неотстъпчивост ще се обърнем към гръцкия народ с избори или референдум”. Веднага след това от офиса на Янис Варуфакис посочват, че „очевидно това ще засяга съдържанието на реформите и фискалната политика. На това конкретно място в интервюто обаче редакцията на вестника е добавила „за еврото” – нещо, което министърът нито е казал, нито е намекнал”.

Италианското издание отговори със статия на журналиста, който е взел интервюто от Варуфакис. Тя завършва с послеслова: „Интервюто с Янис Варуфакис, което „Кориере дела сера” публикува в неделя отвори въпроса за вероятността от провеждане на референдум, с който гръцкото правителство би могло да отговори в случай, че предложенията му относно споразумението за развитие получат негативен отговор. Референдум за еврото или не? Какъвто и референдум да се проведе в Гърция като реакция срещу едно „не” от страна на Брюксел ще е референдум на тема „да на еврото/ не на еврото”. Каквото и да е името, което ще му бъде дадено. Това е ясно и на правителството в Атина, и на министъра Варуфакис”.

И докато финансовият министър играе на „котка и мишка” с авторитетното италианско издание според изследване на агенцията за социологически проучвания Marc, 7 от всеки 10 гърци се обявяват за оставането на страната в Еврозоната. По-конкретно на въпроса какво трябва да стане, ако продължението на преговорите между Атина и кредиторите не е позитивно, 69,6 на сто от участниците са отговорили, че са за справедлив консенсус, последван от общо решение. Мнението, че Гърция трябва да се скара с партньорите си, дори ако това означава излизане от еврото и връщане към драхмата са подкрепили 27,4 на сто и едва 3 на сто не са дали никакъв отговор.

Един от всеки двама участници (50,4 на сто) смята, че Гърция може и да фалира в близко бъдеще, докато 45,5 на сто са на обратното мнение.

Мнозинството подкрепя първите мерки, които правителството обяви – облекчение на пострадалите от „хуманитарната криза”, решаване на проблема с необслужваните кредити, възстановяването на държавната телевизия ЕРТ.

84,2 на сто са за сформиране на парламентарна комисия, която да разследва как се стигна до подписването на меморандума за финансова помощ, докато 12,9 са против.

Заслужава да се отбележи, че изследването е проведено за сметка  и публикувано в проправителствения вестник „Ефимерида тон синтактон”.

Междувременно започна заседанието на Eurogroup в Брюксел, на което не се очаква решение за споразумение между Гърция и кредиторите ѝ, след като изтеклите преди няколко дни предложения за реформи на Янис Варуфакис бяха приети с хумор в европейските столици. Според източници дискусията за страната е била изключително кратка, като в края на заседанието не се очакват общи изявления. 

Категории: Политика министър на финансите Янис Варуфакис евро референдум предсрочни избори преговори кредитори заседание Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus