Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството отчаяно се стреми към временно споразумение

25 Април 2015 / 11:04:21  GRReporter
857 прочитания

Гръцкото правителство се опитва да намери решение за финансовата безизходица, преди хазната му да пресъхне окончателно. От централата на управляващите поддържат абсолютно мълчание относно преговорите, които навлизат в критичната си фаза. Единственият рефрен, който се чува, е за постигането на временно споразумение.

Задкулисните консултации през последните 24 часа продължават. Въпреки всеобщото признание, че е имало „известен напредък”, това не е достатъчно и позициите на Гърция и кредиторите са все още много далече една от друга, а главният проблем е липсата на доверие.

Ускоряват се дискусиите в Brussels Group

Техническите дискусии в така наречената Брюкселска група започват отново днес с цел постигане на споразумение до сряда. Ако това се случи, не е изключено, въпреки възраженията на партньорите, да се насрочи извънредно заседание на Εurogroup за следващия четвъртък, което ще доведе и до превеждането на част от транша по гръцката програма.

„Ние искаме необходимите крачки да бъдат направени. Искаме да има политическа воля за решение. Подобряваме предложенията си”, заяви за iefimerida.gr правителствен източник и добави, че не са верни обвиненията, че правителството не предлага нищо.

Кредиторите: Работа, напредък и след това... решения

От своя страна, Йерун Дайселблум намекна, че напредъкът ще бъде оценен на следващото заседание на Еврогрупата на 11 май. Като изключи възможността за извънредно заседание, той заяви, че гръцката страна  трябва да вземе решенията, необходими за успешното завършване на преговорите с представителите на кредиторите.

 „Все още сме далече”, подчерта и френският комисар Пиер Московиси. Той отбеляза, че „гръцките опити за реформи трябва да са по-активни”.

В същото време позицията на правителството е, че „натискът срещу страната ще се засили, колкото  повече приближава времето за подписване на договора”.

„Парите заедно с реформите”

„Ще направим всичко, за да остане Гърция в еврото”, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя подчерта, че ще е добре за Атина да има бързо споразумение. Според нея страната ще трябва да осъществи реформи, а определени неща, като например приватизацията, са задължителни.

Междувременно една карикатура придоби популярност в мрежата. Тя изразява мислите на Янис Варуфакис след срещата на Еврогрупата в Рига.

На карикатурата единият герой държи плаката, на който пише „Увеличете минималната заплата”. Срещу него другият герой, който стои върху планина от пари, му отговаря: Твоята алчност вреди на икономиката”.

Потребител на Twitter в изпратил въпросната карикатура на Варуфакис и на Дайселблум. От двоя страна гръцкият финансов министър също я публикува.

 

Категории: преговори кредитори временно споразумение Йерун Дайселблум Янис Варуфакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus