Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството на Ципрас все още изработва предложението към кредиторите

07 Февруари 2015 / 14:02:48  GRReporter
885 прочитания

Гръцкото правителство запазва непоклатими позициите си и плановете си при преговорите с кредиторите. То подчертава, че главната му цел е постигането първоначално на споразумение за една програма-мост, която ще осигури финансовите нужди на държавата до съставянето на окончателен договор с европейските партньори. Чак след това ще бъдат изложени гръцките предложения, твърдят правителствените източници.

Атина смята, че за да се постигнат успешни и за двете страни резултати, трябва да има време за преговори. Програмата-мост не е нов меморандум, както се отбелязва, с условия и  оценки, а официален израз на волята на всички страни за договаряне без натиск и изнудване.

Ако има такова първоначално споразумение, след това ще бъдат внесени окончателните гръцки предложения, които ще включват нова рамка на финансовата стратегия, изразяваща целите на правителството за финансите на държавата през следващите 3-4 години (размер на излишъка, структуриране на приходи и разходи). На тази рамка ще се опират и бюджетите за следващите 4 години.

Правителството ще внесе нов национален план за реформи, който, освен всичко друго, ще включва и мерки, които предишните правителства на меморандума не са се осмелили или не са искали да приложат. Ще се наблегне на борбата с укриването на данъци и с корупцията, и на реформите в държавната администрация. По този начин ще се консолидират връзките държава-икономика и държава-общество.

Гръцката позиция е, че основното условие, включено в програмата-мост, ще е:  никоя страна няма да пристъпва към едностранни действия.

Освен това, при положение, че Гърция не поиска останалите траншове от действащата програма- с изключение на 1,9 милиарда, които Европейската централна банка и централните банки на държавите-членки са длъжни да върнат от печалбите, които са имали от гръцките облигации (програмите SMP и ANFA), се смята за необходимо да  й се даде възможност за издаване на съкровищни бонове над лимита от 15 милиарда евро. Това се налага, за да може да покрие извънредните си нужди.

Като обосновава позицията си, Атина отбелязва, че програмата-мост „не е само едно абсолютно логично предложение, защото би било неоправдано някой да очаква, че решение може да се намери за няколко дни. Тя не струва нищо на партньорите (тоест, не натоварва европейските данъкоплатци)”.

Правителството повтаря, че „ще остане вярно на ясното послание от страна на народа и няма да приеме разширяване на катастрофалния и неводещ никъде меморандум”.

 

 

Категории: гръцко правителство кредитори преговори програма-мост
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus