Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството на СИРИЗА и гръцкият тероризъм

19 Януари 2015 / 17:01:05  Анастасия Балездрова
2946 прочитания

Последната седмица преди провеждането на предсрочните парламентарни избори в Гърция започна с новината, че Белгия е поискала от Атина да екстрадира заловен в събота мъж, за когото се предполага, че е ръководил групата от джихадисти, планирала нападения в Брюксел. Темата за тероризма бе една от основните в днешното първо заседание за годината на министрите на външните работи на страните – членки на Европейския съюз.

Около 10 дни по-рано Гърция изживя своята терористична сага със залавянето на терориста и палач на групировката „17 ноември” Христодулос Ксирос, който бе арестуван година след като не се върна в затвора Коридалос  в края на отпуснатия му от управата отпуск.

Темата неминуемо стана част от предизборния дебат, като Нова демокрация обвини СИРИЗА, че не осъжда категорично тероризма и действията на участниците в различни групировки, които организират атентати и нападения срещу различни цели. В същото време представители на партията, на която всички социологически проучвания предричат сигурна победа се обявиха за закриване на специални полицейски отряди като например отрядите за борба с масовите безредици.

За предизборните обещания, вероятния резултат от вота и отношението на СИРИЗА към силите на реда и тероризма GRReporter разговаря с гръцкия коментатор Костис Лимбуридис.

Г-н Лимбуридис, СИРИЗА води във всички социологически проучвания. Смятате ли, че резултатът от изборите ще позволи на партията да сформира самостоятелен кабинет? Ако това не е възможно, кои партии биха могли да станат нейни коалиционни партньори?

Ситуацията е много нестабилна. СИРИЗА действително води в анкетите, но не с разликата, която имаше в предишните проучвания. Мисля, че това се дължи на факта, че някои „подземни” социални течения ще се присъединят към Нова демокрация в последния момент. Така разликата между двете партии ще намалее в резултат на опасенията от неяснотата, с която СИРИЗА описва деня след изборите. Не бих изключил вероятността да имаме повторение на събитията през 2000-та година, когато дори exit poll-овете показваха победа на Нова демокрация, но в крайна сметка ПАСОК спечели изборите. Това, което искам да кажа е, че не изключвам победа на Нова демокрация с минимална разлика, въпреки противните очаквания. Разбира се, с предпоставката, че ще успее да засили теченията, които описах. Ако в крайна сметка СИРИЗА спечели вероятността партията да може да сформира самостоятелен кабинет ще зависи от това колко от по-малките партии ще останат извън парламента. Поляризацията през последните дни показва, че вероятността СИРИЗА да спечели с необходимото мнозинство е трудно постижима, но не и невъзможна.

Виждаме, че така нареченият Grexit продължава да е тема в световния печат и анализите на коментаторите. Доколко са оправдани страховете от излизане на Гърция от еврозоната?

Лично аз смятам, че страховете са напълно оправдани. Те са основани на логически анализ, а не на емоционална преценка. Когато партията, която води в социологическите проучвания твърди, че няма да спази поетите от страната ангажименти във връзка с управлението на държавния дълг, когато обещава всичко на всички, когато казва, че ще ореже данъци и кредити, логическият анализ сочи, че за това са нужни огромни парични суми, които никой няма намерението да й предостави – нито финансовите пазари, нито данъкоплатците, нито останалите държави. Логичният резултат от това е да се опитат да покрият държавните задължения по алтернативни начини, най-вероятните от които са изплащането с държавна облигация, драхма и т.н. Тоест с начин, който ще изведе Гърция от стриктната монетарна политика на единната европейска валута и ще я блъсне в бездната на инфлацията и девалвациите.

Възможно ли е да има промяна в концепцията за борба с тероризма и по отношение на силите за сигурност от страна на вероятно правителство на СИРИЗА?

Това е нещо, което никой не може да предвиди и ще ви кажа защо. Местният тероризъм има леви корени и е вероятно да остане в застой, докато стане ясно какво ще е отношението към него от страна на едно ляво правителство.

От друга страна СИРИЗА заявява, че е срещу прекомерното полицейско присъствие. Това може да доведе до негативни събития в предотвратяването и борбата с „вносния” или международния тероризъм, особено ако политиката на СИРИЗА постави под риск сътрудничеството на гръцките власти с тези на западните ни партньори.

Кой ще бъде основният критерий, който ще повлияе на вота на гръцките избиратели?

Повечето от гърците обикновено гласуват въз основа на тесния си личен (семеен, корпоративен и т.н.) интерес. Много трудно могат да оценят кое е общото добро, за да може то да предопредели техния вот. От друга страна, имат нуждата да вярват, че гласуват „за народа” или „за нацията”. Така, в повечето случаи изборите се печелят от партии, които дават обещания на много хора, като преди това ги „опаковат” красиво, за да ги представят като действия в интерес на страната.

Според Вас, кои партии ще успеят да влязат в следващия парламент?

Въз основа на данните от проведените до днес социологически проучвания смятам, че партиите, които ще влязат в следващия парламент са: СИРИЗА, Нова демокрация, Златна зора, Потами, Комунистическата партия на Гърция и ПАСОК, вероятно в този ред. Вероятно е Независимите гърци да успеят да прехвърлят границата от 3 на сто от гласовете. Смятам, че новоучреденото Движение на демократите социалисти (партията на бившия премиер Георгиос Папандреу – б.а.) ще спечели малко под 3 на сто от вотовете и няма да влезе в парламента.

Категории: Политика избори СИРИЗА тероризъм сили на реда социологически проучвания самостоятелен кабинет Grexit
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus