Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Повишена вероятност от GREXIT

16 Февруари 2015 / 16:02:37  GRReporter
1458 прочитания

Британският think-tank OpenEurope увеличи възможността от евентуален GREXIT от 25 на 40 процента, почти два пъти по-висока от тази възможност през 2012. Анализаторите обясняват решението си с почти нулевите очаквания, че на днешната среща на финансовите министри от Еврозоната може да се постигне някакъв компромис за Гърция. Различията са и краткосрочни, и дългосрочни и няма начин да бъдат преодолени с каквото и да е споразумение-мост. Според представители на OpenEurope все още има вероятност за споразумение, но възможностите за маневри, както и времето, с което разполагат двете страни са минимални.
    Междувременно френската журналистка Каролин Ру, цитирана от гръцката телевизия Мега, съобщава, че според президента Франсоа Оланд днес Европа е готова да се справи с последиците от евентуален GREXIT, за разлика от ситуацията преди 5 години. В интервю за радиостанцията Europe1 Ру заявява: “Категорично GREXIT се намира на масата на преговорите. Както в Брюксел, така на най-високо ниво на националните правителства тази възможност се изследва сериозно и мога да ви уверя, че лично президентът обсъжда и този вариант. Преди няколко дни той сподели с мене, че ако Гърция трябваше да напусне Еврозоната преди 5 години, тя щеше да повлече след себе си Испания, Италия, Португалия. Днес няма да се случи нещо такова. Съвсем очевидно е, че Европа може да се справи с този сценарий”.
    Каролин Ру коментира и финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис, когото определя като “преподавател по икономика, който се опитва да поучава всички и ви уверявам, че това не се харесва нито на Европейската комисия, нито на министрите”. Участник във френската делегация на Eurogroup пък определя Варуфакис като “човек от друга планета”. “Това, което Европейската комисия очаква от екипа на Ципрас е да спазва ангажиментите, поети от предишното правителство. Това е правило. Така става в Европа. И точно тук е големият проблем”, заключава френската журналистка.

 

Категории: GREXIT OpenEurope Еврозона гръцка криза Франсоа Оланд Янис Варуфакис преговори с кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus