Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Последен призив на Андонис Самарас за избор на президент и избягване на политическата нестабилност

27 Декември 2014 / 19:12:19  GRReporter
1024 прочитания

Неизбирането на президент е политическо изнудване, заяви премиерът Андонис Смарас в интервю за държавната телевизия НЕРИТ тази вечер. Той отново призова депутатите да гласуват за президент и отбеляза, че никой депутат не може да каже, че не знае какво се случва.

Два дни преди последното трето гласуване в понеделник, Самарас говори за рисковете от предсрочни избори, които според него ще поставят страната в опасност. Гръцкият министър-председател подчерта, че политическата нестабилност трябва да бъде прекратена и повтори предложението си за  консенсусен избор на президент.

Самарас отбеляза, че гражданите не искат предсрочни избори и заяви, че те „разбират до къде може да доведе това абсурдно приключение”. Премиерът подчерта: „Аз направих и правя всичко възможно, за да бъде избран президент на републиката, защото това го налагат националните интереси... за да бъде завършена първата фаза от голямата конституционна реформа”.

Направихме всичко, за да задържим Гърция изправена, отбеляза Андонис Самарас и говори за смъртната опасност от глупавото перчене и рискованите планове, които според него ще доведат до конфликт между Гърция и партньорите й. „Онези, които целят нещо такова, са или глупави, или служат на чужди интереси” заяви той.

Министър-председателят се обърна към депутатите и отбеляза, че онези, които отказват да изберат президент, съгласуват действията си с дуото Ципрас-Каменос, тоест с политическото изнудване.

Както подчерта Самарас, всеки депутат  „ще бъде отговорен за своя глас и за възможните последствия от него”. Според премиера политическата нестабилност трябва да бъде прекратена. Той призова представителите на гръцкия народ  „да изгонят надвисналите заплашително над страната облаци”.

Андонис Самарас отбеляза, че хората и историята ще запомнят завинаги онези, които гласуват „въздържал се”.

Премиерът атакува СИРИЗА, като обвини опозиционната партия, че онова, което твърди, че ще направи, всъщност е  дефиницията на кредитно събитие. Според него цялата програма на СИРИЗА се състои от едностранни действия.

Отговаряйки на въпрос, Андонис Самарас показа увереност, че ако има предсрочни избори, Нова Демокрация ще ги спечели.  „Макар че за мене изборите са изгодни, аз искам да видя корабът да акостира сигурно в спокойно пристанище” добави министър-председателят.

.

 

Категории: Андонис Самарас интервю избори на президент призив
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus