Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Популярността на СИРИЗА намалява, а на Нова демокрация расте

24 Август 2015 / 13:08:43  GRReporter
868 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се намира далеч от целта си да постигне изборен резултат, който ще му позволи да сформира самостоятелен кабинет. Това показват резултатите на тайно социологическо проучване, проведено за сметка на гръцка политическа партия, което разкрива днес германското издание Bild.

Според него процентът на одобрение за СИРИЗА към днешна дата е 28 на сто, далеч под 36-те, с които радикалната левица спечели властта на 25 януари.

В същото време подкрепата към Нова демокрация расте и е на път да достигне тази на СИРИЗА с 25 на сто от положителното мнение на участниците.

На трето място е новосформираната партия Народно единство на бившия министър на реорганизацията на производството и бивш лидер на Лявата платформа в СИРИЗА Панайотис Лафазанис с 8 на сто.

Според проучването коалиционният партньор на СИРИЗА - Независимите гърци и ПАСОК трудно биха прескочили бариерата от 3 на сто, за да влязат в следващия парламент.

Днес Панайотис Лафазанис получи мандат за сформиране на правителство от президента Прокопис Павлопулос, след неуспеха на лидера на Нова демокрация Евангелос Меймаракис да направи това. Очакванията са, че Лафазанис ще задържи мандата през целия регламентиран от конституцията тридневен срок с цел да се срещне не само с лидерите на останалите партии, но и с професионални и граждански организации пред телевизионните камери. Срещите с представители на непартийни организации нямат отношение към целта на процедурата, но за Лафазанис и неговата партия е прозорец към избирателите и ефирно време. По същия начин бе постъпил и днешният премиер Алексис Ципрас след първия тур на изборите през 2012.

Според коментатори в тези условия не е изключено в следващия гръцки парламент да влязат маргинални партийни формации, като Съюзът на центристите с лидер Василис Левендис. Започнал политическата си кариера от ПАСОК веднага след падането на военната диктатура и участвал в избори с бюлетината на Нова демокрация през 1989, той е известен с телевизионните си тиради и пожеланията към лидерите на основните доскоро партии ПАСОК и Нова демокрация „да се разболеят от рак и да умрат”.

Политическият дебат обаче продължава да се монополизира от разпада на СИРИЗА. Председателката на парламента Зои Констандопулу вече е в открит конфликт с обкръжението на премиера Алексис Ципрас, което от своя страна я обвини в „прилагане на диктаторски методи”. Въпреки че до момента не е обявила дали ще участва в партията на Лафазанис, тя упорито използва парламента за пропагандирането на нейните позиции.

Но докато анализаторите все още гадаят дали Констандопулу в крайна сметка ще стане член на Народно единство или само ще си сътрудничи с тях, бившият финансов министър Янис Варуфакис категорично отхвърли тази възможност.

снимка: REUTERS/ YVES HERMAN

В поредното си през тези дни интервю за германското издание Die Welt, той посочва: „Симпатични са ми и мисля, че и аз съм им симпатичен. Но мисля, че е от политическа гледна точка се намираме много далеч един от друг. Не би било възможно да постигнем конструктивно сътрудничество”.

Варуфакис заявява, че за Панайотис Лафазанис и 24-те бивши депутати на СИРИЗА, които го последваха, завръщането към драхмата е въпрос на идеология. Според бившия финансов министър обаче, „по-добре е Гърция да остане в зоната на еврото, но не и на каквато и да е цена”. Варуфакис допълва: „Не съм сигурен, че трябва да се завърнем към драхмата на всяка цена”.

На въпрос дали би участвал в кабинет с премиер Алексис Ципрас, Янис Варуфакис отговаря: „Никога не казвай „никога” и допълва, че е в добри отношения както с него, така и с много други представители на СИРИЗА.

Евентуалното му участие в такъв кабинет можело да се осъществи само при изпълнението на предпоставката, че икономическата политика, която ще се приложи да бъде устойчива. 

Резултатите от първите официални социологически проучвания се очакват през следващите дни.

Категории: Политика СИРИЗА Нова демокрация Народно единство тайно вътрешно проучване партии предсрочни избори Янис Варуфакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus