Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Популистките обещания на СИРИЗА

26 Януари 2015 / 13:01:37  GRReporter
1351 прочитания

През цялата предизборна кампания радикалната левица СИРИЗА отговаряше на нападките на политическите си опоненти, че няма икономическа програма с аргумента, че тя вече е била обявена по време на речта на лидера на партията в Солун през септември 2014.

На последния предизборен митинг на партията в Атина миналия четвъртък Алексис Ципрас заяви категорично, че обявените в Солун мерки ще бъдат приложени дословно, тъй като първата задача на правителството на СИРИЗА „ще бъде да облекчи засегнатите от хуманитарната криза”.

GRReporter припомня кои са конкретните мерки, като препечатва статията на журналиста Тасос Телоглу в protagon.gr:

  1. Безплатно електроподаване за 300 000 домакинства, които се намират под прага на бедността. От СИРИЗА вече са внесли в парламента поправка за незабавното възстановяване на електрозахранването към бенефициентите на програмата за социална подкрепа с по-ниски цени на тока. Всяко домакинство ще получи безплатен ток до 1200 киловатчаса на четиримесечие или 3600 киловатчаса на година.
  2. Програма за субсидиране на прехраната чрез купони за 300 000 бедни семейства. Предвидено е тя да се осъществи от обществен координационен орган със съдействието на местното самоуправление, Гръцката православна църква и организации за солидарност чрез свързаните с тях и създадените през последните години социални бакалници.
  3. Безплатно здравеопазване за всички и драстично намаление на участието в разходите за медикаменти. Програмата включва безплатен достъп за всички осигурени и неосигурени лица в държавната система  за здравеопазване  и до необходимите лекарства за всички с драстично намаление в цените и нулево участие в разходите за конкретни категории граждани.
  4. Програма за осигуряване на жилище. Програмата ще се осъществи от Организацията за работнически жилища след възстановяването й. Предвижда се оползотворяването на стари и изоставени сгради и хотели. Целта е на първо време да се осигурят 25 000 апартаменти, като наемът за тях ще се субсидира с 4 евро на кв.м.
  5. Помощи за хората с ниски пенсии. „Ще възстановим веднага 13-та пенсия за 1 262 920 пенсионери, чиято пенсия е под 700 евро. Това ще е първата стъпка към пълното възстановяване на 13-та пенсия и 13-та заплата за всички. Това ще се проведе постепенно и в съчетание с икономическите условия”, бяха точните думи на Алексис Ципрас.
  6. Специална карта за пътуване в градския транспорт. Тя ще има от намалена до символична цена за дългосрочно безработните и тези, които са под прага на бедността. Картата ще е годишна и ще важи за всички видове градски транспорт, а бенефициентите ще плащат за нея символична цена.
  7. Отмяна на изравняването в стойността на акцизите на нафтата за отопление и дизела. „Възстановяваме началната цена на дребно на нафтата за отопление на стойност от 0,90 евро/ литър. Връщането й до нивото преди изравняването й със съответния акциз на дизела не само няма да предизвика разходи, но ще доведе до финансова изгода, тъй като ще повиши значително потреблението. Защото хората ще пуснат отново парното отопление”, заяви Ципрас в Солун.
  8. Премахване на данъка върху недвижимото имущество. От СИРИЗА обещават да въведат данък върху голямото недвижимо имущество и да увеличат цените на имотите с поне 30 – 35 на сто. Според Алексис Ципрас този данък ще бъде прогресивен,а прагът, от който ще започва облагането ще бъде висок. Той няма да се налага върху основните жилища на данъкоплатците, нито върху имуществото на средната класа. Изключение от това правило ще правят луксозните жилища.
  9. Възстановяване на необлагаемия минимум от 12 000 евро за всички.
  10. Възстановяване на размера на минималната заплата. Минималната заплата ще стане отново 751 евро за всички, независимо от възрастта на работещите. Според иконометричния модел на СИРИЗА „възстановяването на минималната заплата не само няма да предизвика финансови разходи, но ще даде икономически резултати. Само през първата година вътрешното търсене ще се увеличи с 0,75 на сто, а Брутният вътрешен продукт – с 0,5 на сто. Освен това ще се създадат 7 500 нови работни места”.

„Трите последни мерки са в пряк контраст с ангажимента на СИРИЗА, че от тук нататък ще спазва правилото на балансираните бюджети. Въз основа на изчисленията на самите тях описаните мерки ще създадат фискална дупка в размер на 3,5 милиарда евро на година (2,2 милиарда от възстановяването на необлагаемия минимум и 1,3 милиарда от премахването на данъка върху недвижимото имущество).

Тези действия няма да бъдат приети от партньорите на Гърция. СИРИЗА са наясно с това. Следователно обявените в Солун и афиширани като „червена линия” за СИРИЗА мерки нарушават „червената линия” на балансираните бюджети. Следователно?”, завършва коментара си Телоглу. 

Категории: Политика СИРИЗА икономическа програма популизъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus