Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политическият елит е виновен за драмата в Гърция, твърдят нашите читатели

22 Юни 2015 / 13:06:30  Иван Петков
777 прочитания

Когато един проблем се развие до криза, а кризата остане перманентно състояние на съществуване, логично е да се потърси чия е вината. В последната ни анкета ви попитахме: "Кой е виновен за гръцката драма?".  И този път резултатите от трите ни езикови страници са интересни и показателни за настроенията на нашите читатели.

Вотът на българската страница на GRReporter e доста разпръснат и близък по своите стойности. 35% от читателите ни виждат вината в партиите, които са създали клиентелистка държава. 28% прехвърлят отговорността само на една партия и това управляваща в момента СИРИЗА, чието правителство се е оказало некомпетентно. За една четвърт(25%) от далите своя вот, драма в Гърция няма, защото гърците продължават да живеят добре. Подобен вот е очакван, тъй като България е най-бедната държава в Европейският съюз, с най-нисък стандарт на живот, и не малка част от българите посрещат с неприкрито недоверие сравнения за макроикономическите показатели на двете държави, според които България е значително по-стабилна. Обикновените граждани измерват стабилността според своите доходи и субективно усещане за качеството на живот, което им подсказва, че криза има там, където доходите са най-ниски. Вина в кредиторите на Гърция виждат само 11% от гласувалите в анкетата читатели.

Ситуацията е различна на английската ни езикова страница. За 34% от читателите ни, вината за драмата в южната ни съседка се пада изцяло на СИРИЗА. 29% разширяват кръга на партиите и смятат, че целия политически елит е отговорен за положението, в което се намира гръцката държава днес. 27% прехвърлят вината на кредиторите на Гърция. Само 11% са на мнение, че криза няма и гърците продължават да живеят все така добре.

Вотът на гръцката страница на GRReporter се отличава много от другите ни две езикови страници. Тук имаме ясно изразено мнение, според което вината е в партиите, които са създали клиентелистска държава. 58% от читателския вот застава зад тази теза. 21% обвиняват кредиторите, които със своите действия са докарали Гърция до незавидното положение, в което е изпаднала днес. За разлика от другите две версии, само 16% обвиняват  единствено СИРИЗА и нейното некомпетентно управление. Едва 5% са на мнение, че гърците продължават да живеят добре, въпреки състоянието на държавата.

Няма как темата на следващата ни анкета да не е свързано с гръцката криза. Ние ви питаме: "Според вас къде е мястото на Гърция?" Не забравяйте да обосновете своя вот в коментарите под анкетата.

Категории: Анкета драма гърция виновни политически елит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus