Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пълен крах на бюджета

13 Август 2015 / 12:08:19  GRReporter
1042 прочитания

„Черна дупка” от 4,2 милиарда евро в приходната част на държавния бюджет на Гърция бе отчетена за периода януари-юли 2015. Едновременно с това пълното преустановяване на плащанията, предприето от правителството, се отразява в задържането на разходите с 4,4 милиарда евро от началото на годината до края на юли.

Въпреки факта, че за първите седем месеца на годината държавният бюджет отбеляза първичен излишък в размер на 3,5 милиарда евро спрямо заложените 3 милиарда евро, ясно е, че той е достигнал пълен крах. Тази бе и причината, поради която и правителството и кредиторите промениха вече преразгледаната цел за 2015, като вече се предвижда първичен дефицит от 0,25% от БВП вместо първичен излишък от 1% от БВП, при първоначална цел за 3% от БВП. 

Според финансовото министерство, изоставането спрямо заложените цели за периода януари-юли 2015 се дължи на следното:

Α) удължаването на срока за подаване на данъчни декларации и плащане на първата вноска от данък общ доход на физическите лица

Б) удължаването на срока за подаване на данъчни декларации и плащане на вноските от данък доход на юридическите лица

В) неплащането на първата вноска от единния данък върху недвижимите имоти за 2015

Г) прехвърлянето на печалбите от притежаваните гръцки държавни облигации (ANFAs & SMPs) в размер на 1.724 милиона евро към портфейлите на централните банки от Евросистемата.

Връщането на приходи възлиза на 1.546 милиона евро, отбелязвайки спад с 318 милиона евро спрямо заложените 1.863 милиона евро.

 

 

 

Категории: държавен бюджет крах приходна част черна дупка разходи кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus