Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пълен хаос с настаняването на бежанците в Атина

17 Декември 2015 / 17:12:58  GRReporter
1018 прочитания

Декември наближава своя край, Европа настоява за създаването на hot spot на гръцките острови, но гръцкото правителство не е успяло да завърши изграждането на нито един подобен център по островите в източно Егейско море.

Едновременно с това дългоочакваното преместване на имигрантите от залата за таекуон-до в Елинико спря по средата в четвъртък на обяд.

Правителството, което се ограничава само до управлението на хилядите имигранти, докарвани в Атина, търсейки места за временното им настаняване, продължава да се … изненадва, както и през лятото, според думите на Алексис Ципрас пред народното събрание.

Липсата на какъвто и да било план у правителството принуди кметовете в страната чрез своя орган, Централната асоциация на общините в Гърция, да съставят комисия за управление на кризата с бежанците и имигрантите, «тъй като до днес от страна на правителството не е представен никакъв цялостен национален план за решаване на проблема», както подчертава председателят на Асоциацията Георгиос Патулис.  «Тъкмо обратното, местната власт непрекъснато е изненадвана от импровизирани и частични решения на правителството, които се вземат в последния момент и с право предизвикват безпокойство в местните общности. При това чрез временните решения, които се предлагат, не се осигуряват дори нормални условия за пребиваване», допълва Георгиос Патулис, който определя като погрешен избора да се използват бившите съоръжения  за олимпийските игри в Елинико.

«За тези обекти трябва да бъде разработен цялостен план за оползотворяването им, в който ще се вземат предвид нуждите на страната от привличане на инвестиции и създаване на нови работни места, а не да се превръщат в „складове за човешки души“», добавя той.

Георгиос Каминис: Питам и не ми отговарят, защо не отворят поделения за имигрантите?

Действията на правителството предизвикаха гнева на кмета на Атина Георгиос Каминис, който се пита защо управляващите не предоставят някое от недействащите военни поделения, за да бъдат приютени имигрантите.

«Няма никаква подготовка в страната. От миналия декември казвах, че има празни поделения, които могат да бъдат използвани за имигрантите и бежанците. Не може да се използват олимпийски обекти и паркове за тази цел», добави той.

Преместването на имигрантите спря по средата

След невероятния хаос вчера около преместването на имигрантите от залата по таекуон-до в Палео Фалиро, днес малко преди 09:30 там пристигна един градски автобус (с капацитет 120 души), който около 10:30 потегли, за да ги откара в залата за хокей в Елинико, като операцията се очакваше да завърши късно следобед.

Първите вече са пристигнали в Елинико

В около 11:30 пристигна вторият автобус, а акцията вървеше гладко до момента, в който бяха извозени около 150 души. От този момент нататък обаче не бе извършен нито един курс, в резултат на което в залата за таекуон-до останаха близо 250 души. Малко след 14:30 отговарящите за акцията «изхвърлиха навън» имигрантите, които си взеха нещата и изчезнаха в неизвестна посока.

Припомняме, че залата в Палео Фалиро трябваше да бъде предадена на Фонда за оползотворяване на държавно имущество още вчера, тъй като следващата събота там започва европейско състезание. За пореден път обаче настъпи пълен хаос. Според източници на protothema.gr в залата за таекуон-до няма нанесени много щети, с изключение на тоалетни казанчета и чешми. Става въпрос за нормални щети от пребиваването на близо 2000 души. Особено внимание ще бъде обърнато на почистването и дезинфекцията на обекта. Тези дейности, заедно с отстраняването на щетите, се смята, че ще струват около 20 000 евро, и ще започнат веднага след преместването на имигрантите.

От 09:00 сутринта в залата за таекуон-до са пристигнали екипи за почистване и дезинфекция на мястото. Докато обаче последните 250 имигранти не са напуснали залата, няма как да започнат каквито и да било дейности.

Показателен за царящия хаос и липсата на план е отговорът, получен от изпълнителния директор на Фонда за оползотворяване на държавното имущество Георгиос Терзакис, който пристигнал на място в Палео Фалиро и поискал да разбере кога ще бъде опразнена залата. Според източници, Терзакис разговарял с началника на полицейските сили в залата, който му казал, че няма никаква информация за транспортирането на имигрантите.

Не приемат имигранти, дошли сами

Междувременно журналистите и фоторепортерите в Елинико стават свидетели на друг инцидент, когато днес на обяд там пристигнал един марокански имигрант, но сам, пеша, а не с автобусите от Палео Фалиро. Полицаите не му разрешили да влезе, тъй като били инструктирани да пускат само автобусите, превозващи имигранти от залата за таекуон-до. Същевременно не могли и да насочат другаде мароканеца.

Когато репортерите се опитали да обяснят на имигранта, че трябва да отиде до Палео Фалиро и от там да се качи в автобус с останалите, той им казал, че и там не му разрешили да влезе, вероятно поради произхода му, тъй като мароканците се смятат за „лоши“ имигранти и за сега се извозват в Коринтос. В резултат от всичко това човекът нарамил багажа си и с документите в ръка се отправил в неизвестна посока, без каквато и да било помощ от държавата.

Категории: имигранти бежанци криза правителство липса на план
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus