Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Плановете на СИРИЗА за реформа на полицията

22 Януари 2015 / 11:01:48  GRReporter
682 прочитания

Разтурване на отрядите за борба с масовите безредици, незабавно прекратяване на използването на забранени и опасни за общественото здраве химически субстанции, сливане на полицейските отряди ДИАС, ЗИТА и ДЕЛТА и забрана за включването на членовете им в охраняването на протестни шествия са част от промените, които готви за полицията радикалната левица СИРИЗА.

Програмата включва още създаване на съдебна полиция и на независима служба, която да се занимава със случаите на полицейски произвол и създаване на институция полицейски омбудсман.

Тя бе представена от представители на партията на синдикалисти от Общогръцката федерация на полицейските служители, съобщи гръцкото издание То вима.

Синдикалистите твърдят, че повечето от мерките са в правилна насока. Те поискали обяснения за изразената от някои представители на СИРИЗА позиция, че полицията трябва да бъде обезоръжена. По думите им, партийните представители уточнили, че планът предвижда обезоръжаване само на полицаите, които охраняват футболни срещи и протестни митинги. Според синдикалистите конкретната мярка е валидна и сега по силата на вътрешна полицейска наредба.

В същото време представителите на СИРИЗА посочили, че на мястото на отрядите за борба с масовите безредици планират създаването на нова служба, чийто персонал ще действа само в случай на възникване на безредици.

В програмата им е заложено оттеглянето на статичните полицейски сили от различни места в центъра на Атина. Патрулирането ще бъде възложено на пешеходни патрули, като по този начин ще се избегнат трудните условия за персонала на новата служба.

Визията на СИРИЗА за сливането на трите отряда за спешна полицейска намеса е те да се превърнат в „народна полиция, която ще се намира до гражданите 24 часа в денонощието”.

В разговора е бил засегнат и въпросът около заплатите на полицаите. Представителите на СИРИЗА заявили, че официалната и изразена в парламента позиция на партията е те да бъдат възстановени напълно до размера преди орязването им.

В допълнение те подчертали, че всички вероятни промени в полицията ще бъдат направени след дискусия и консенсус с останалите партии, главния щаб на полицията и синдикалистите с участието на експерти и социални институции.

Според синдикалистите от СИРИЗА призовават полицаите да гласуват без да се страхуват, защото партията „не само, че няма да ги обезоръжи, но ще подкрепи службите на оперативно и институционално ниво с цел да ги подсигури срещу опасностите, които ги заплашват”. Представителите на СИРИЗА определили опасенията от обезоръжаване като „пропагандистка тактика на правителството с цел да тероризира както полицията, така и обществото”.

Заслужава да се отбележи, че синдикалните представители на полицейските служители са обект на „ухажване” от страна и на кандидат-депутати от Нова демокрация, които през последните дни са зачестили посещенията си при тях с цел да си подсигурят тяхната подкрепа.

В същото време Генералният щаб на гръцката полиция представи отчета за дейностите си през 2014, в който описва намаление на престъпността и увеличение на разкритите извършители на престъпления.

В доклада се посочва, че в сравнение с 2013 убийствата са намалели с 25,5 на сто, обирите – с 22,7 на сто, кражбите и взломовете със 7,8 на сто и кражбите на коли с 13,2 на сто.

Намалението в случаите на сексуална експлоатация е достигнало до 43 на сто. С 24,6 на сто са намалели престъпленията, засягащи интелектуалната собственост, с 23,2 на сто- случаите на нарушаване на законодателството за контрол над оръжията. Спад от 10 на сто е имало и в случаите на изнасилване.

В резултат на подобрената оперативна реакция, в рамките на 2014 гръцката полиция е  работила допълнително върху: 555 случаи на трафик на наркотици, 412 случаи на фалшифициране, 336 случаи на лансиране на фалшиви банкноти и 132 случаи на контрабанда. 

Категории: Политика СИРИЗА план реформа полиция отряди за борба с масовите безредици обезоръжаване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus