Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Партито тази зима е в гръцките ски курорти

12 Януари 2016 / 18:01:18  GRReporter
1082 прочитания

Невиждани за последните години нива достигна туристическият поток в най-популярните зимни дестинации на Гърция по време на празниците. При двата пика, уикендите за Коледа и Нова година, легловата база бе запълнена на 100%, а като се добавят и посетителите за един ден, някои курорти наистина бяха претъпкани.

«Ако беше завалял и сняг, нямаше да има къде да ги сложим!». С тези думи хотелиер описа пред στο Euro2day.gr картината от планинските курорти по време на пиковите дни за празниците.

Ако обаче снегът бе просто „черешката на тортата” по време на празниците, за периода след тях той се оказва ключов фактор за резервациите. Затова собствениците на хотели в планините сега обръщат взор към небето с надежда, очаквайки белите нощи да съживят замръзналите резервации.

Арахова: До 100% стигна заетостта на легловата база в района по време на трите почивни дни за Коледа и двата почивни дни за Нова година. В този период според председателя на Съюза на хотелиерите Янис Георгакос, всеки ден тук е имало 15 000 туристи.

В делничните дни преди и след Коледа и Нова година туристите са били около 6 000 на ден. След празниците поради липсата на сняг на планина Парнас заетостта на легловата база пада до 50% в петък и се качва до 70% в събота. В делничните дни резервациите покриват едва 20% от наличната леглова база. Затова има оферти с отстъпки. Например двойна стая в хотел с 4 звезди от понеделник до четвъртък струва 60 евро на вечер.

Пилио: Игла не е имало къде да падне на Коледа в Пилио, като легловата база е била заета на 100%. На Нова година заетостта е спаднала, но въпреки това е надхвърляла 85%, според председателя на Съюза на хотелиерите в Магнисия Георгиос Зафирис.

Трудностите обаче за множеството собственици на малки хотели започват веднага след Коледа със заминаването на празнуващите. В делнични дни резервациите не надвишават 20% от наличната леглова база, като през уикендите достигат 50%. Ако не завали сняг, за да „живнат” резервациите, множество малки хотелчета и къщи за гости може би ще предпочетат за останат затворени (поне от понеделник до четвъртък), за да намалят разходите си.

Калаврита: „По време на почивните дни за Коледа и Нова година в района нямаше нито една свободна стая, дори за мостра”, казва председателят на местния Съюз на хотелиерите Костас Дафаляс.

В посочените дни обаче туристите в района не са били само 1 800, колкото са наличните легла в местата за настаняване. Всъщност курортът е бил претъпкан, тъй като са пристигали туристи за един ден от съседните области на Пелопонес и от Атина. Ако някой е имал познат от Патра, най-вероятно е било да го срещне в някой от ресторантите в района, тъй като през уикендите за Коледа и Нова година почти цялата област Ахаия се била преместила в Калаврита, по думите на местните хотелиери.

След празниците заетостта на легловата база спада до 70%.

Янина-Загорохория: Златни дни от миналото преживяха отново хотелите в Янина и Загорохория, където легловата база бе запълнена до над 75% през всичките 15 дни по празниците. Според председателя на Съюза на хотелиерите в Янина Костас Влахос, минимум 30% от клиентите са искали над 4, до 6 нощувки.

Характерен за празничния период е фактът, че районът привлече мнозина собственици на големи и по-малки хотели от най-популярните летни островни дестинации на страната.

 

 

Категории: ски курорти Гърция леглова база заетост празници Коледа Нова година
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus