Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Партийните назначения в държавния сектор тревожат кредиторите

19 Януари 2016 / 12:01:35  GRReporter
759 прочитания

Европейски представители изразяват загрижеността на кредиторите за партийните назначения в гръцкия държавен сектор и предупреждават, че тази тактика на правителството може да постави под риск изпълнението на третата спасителна програма. В изявление за гръцкия всекидневник „Катимерини” един от тях посочва: „Тревожа се, че начинът на управление може да окаже негативно влияние на начина, по който финансовите пазари гледат на Гърция и на потенциалното ѝ завръщане към тях. Това може да има последствия и за мониторинга за изпълнението на поетите ангажименти, който трябва да започне в даден момент през януари”.

Притесненията на кредиторите последваха поредицата от публикации, според които правителството на СИРИЗА и Независимите гърци назначават масово „свои хора” в държавната администрация. Показателно е, че почти всички членове на семейството на секретаря на СИРИЗА бяха назначени за съветници или специални сътрудници на министри. Същото важи за дъщерята на депутата и говорител на Независимите гърци Марина Хрисовелони, която е част от екипа на Панос Каменос в министерството на отбраната и много други.

Партийните назначения в държавния сектор далеч не са ново явление в Гърция и от Брюксел знаят това много добре от опита си с предишните гръцки правителства. Най-пресният случай на противопоставянето на кредиторите на тази порочна практика бе във връзка с оставката на главния секретар за приходите Харис Теохарис през юни 2014. Но днешното гръцко правителство започна да назначава много по-бързо и много по-масово от предишните правителства, вероятно защото досега СИРИЗА не беше управлявала никога, коментира „Катимерини”.

Действията на гръцкия кабинет очевидно са привлекли вниманието не само на представителите на кредиторите, но и на представители на страните – членки на ЕС, които следят случващото се в Атина. Европейски представител посочва като пример уволненията на десетки членове на ръководствата на държавните болници с думите: „60 от общо 72 души са били принудени да напуснат”.

Според кредиторите основният проблем в назначенията с партиен критерий са директните им последствия върху инвестициите и дългосрочното развитие на гръцката икономика. По думите на техни представители, чуждестранните инвеститори са все по-тревожни за негативната за инвестициите среда, която създава гръцкото правителство. „Ако правителството вярва, че страната може да се справи без чуждестранни инвестиции, цената на тази грешка може да се окаже много скъпа”, казва източник от Брюксел пред „Катимерини”.  „Ако университетите и болниците се управляват от хора, които са назначени само въз основа на политическите си приятелства, резултатът ще е влошаване на нивото на образованието и на здравеопазването. Всичко това е негативно за дългосрочното развитие”, допълва той и подчертава, че тези практики засилват „изтичането на мозъци” от Гърция.

Настоящото гръцко правителство принуди доскорошния главен секретар за приходите Катерина Саваиду да подаде оставка. Преди няколко дни управляващият директор на банка Eurobank Панайотис Томопулос също напусна поста си и това задейства средите на кредиторите, тъй като банката съвсем скоро беше рекапитализирана с пари от Европейския механизъм за стабилност. Реакция имаше и от страна на чуждестранните акционери  на банката.

От своя страна, в отговор на въпрос за назначенията, гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос заяви, че „правителството избира чрез нови процеси” и допълни, че се дава по-голяма независимост на институциите в сравнение с миналото. Цакалотос каза още, че правителството „има нова политика” в банките и останалите институции. „Това е тънката линия”, посочи министърът. 

Категории: Политика кредитори партийни назначения гръцки държавен сектор гръцки банки трета спасителна програма чуждестранни инвеститори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus