Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Парламентът одобри провеждането на референдум

28 Юни 2015 / 08:06:11  GRReporter
1002 прочитания

Със 178 гласа „за” срещу 120 гласа  „против” днес рано сутринта гръцкият парламент одобри провеждането на референдум, предложено от премиера Ципрас. Референдумът беше подкрепен от депутатите от СИРИЗА, Независимите гърци и Златна зора, против него гласуваха тези от Нова Демокрация, Потами, ПАСОК и Комунистическата партия.

След приемането на предложението председателят на парламента Зои Костандопулу отиде в президентството, за да предаде на Прокопис Павлопулос официалния резултат от гласуването и да се договорят необходимите процедури.

Обсъждането на предложението започна вчера в 12:00 на обед, а дискусиите продължиха до късно след полунощ.

Алексис Ципрас в своето изказване заяви: „Народът да каже голямо „не” на ултиматума, който обижда демократичната традиция в Европа”. Той обеща, че след 6 юли правителството ще уважи резултата от референдума, какъвто и да е той.

Успоредно с това премиерът отбеляза, че всеки опит гласуването за отхвърляне на новия меморандум да се превърне в гласуване за валутата подкопава самия демократичен процес и разкрива тайните планове на поддръжниците на меморандума.

„Няма да искаме разрешение от господата Дайселблум и Шойбле, за да дадем думата на гръцкия народ и да опазим демокрацията в страната, в която тя се е родила”, подчерта Ципрас и допълни, че ще уважи вота на гърците.

Лидерът на опозиционната Нова демокрация Андонис Самарас по време на изказването  си нападна премиера. Той го обвини, че пристъпва към преврат с провеждането на един референдум - пародия, като призовава гръцкия народ да реши с „да” или „не” дали да излезе от Европа и от еврото.

„Постигнахте едно споразумение, по-лошо от всеки меморандум. Задоволихте безусловно и напълно всички искания на кредиторите... Предизборно обещахте да докарате 11 милиарда, а одобрихте мерки на строги икономии за 8,5 милиарда евро. Това е вашият кошмар”, подчерта Самарас.

Въпреки очакванията, Нова Демокрация не внесе предложение за вот на недоверие към правителството.  То  би замразило дискусиите за референдума в парламента, но ръководството на партията реши да не използва това оръжие, което е позволено от правилника на парламента.

Информациите за неуспеха на преговорите в Брюксел късно следобед в събота нажежиха още повече атмосферата в парламента.Тя беше вече достатъчно нагорещена от голямото закъснение, с което правителството внесе в парламента двата текста на институциите, на базата на които гражданите трябва да решат как да гласуват.

В началото на дискусията лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос внесе възражение за антиконституционност на правителствената инициатива, но както се очакваше, то бе отхвърлено, защото беше подкрепено само от Нова демокрация.  

Венизелос запита от парламентарната трибуна: „Чували ли сте някъде да се провежда референдум за пет дни?... Това е начало на преврат. Нямате представа в какво се забърквате”, и продължи: „Въпросът е фалшив – кой иска данъци или да загуби права? ”

Парламентарният представител на Комунистическата партия  заяви, че народът е призован да избере между предложението на кредиторите и това на правителството. Танасис Пафилис подчерта: „И двете предложения съдържат варварски антинародни мерки и са насочени в една посока. Народът е призован да избере между гилотината, която му предлагат кредиторите или предложението на правителството да му пререже гърлото”.

Категории: референдум дискусии одобрение парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus