Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пакистан не прие свои граждани, върнати от Гърция, Австрия и България

04 Декември 2015 / 13:12:35  GRReporter
997 прочитания

Ясер, на 27 години, дошъл в Гърция от Пакистан преди 6 години. До задържането му за нелегално влизане в страната преди четири месеца, той работил в цех за дрехи в атинския квартал Патисия. В сряда на обяд той стои до изхода на Центъра за бежанци в Амигдалеза, очаквайки да бъде екстрадиран в Пакистан.

«Семейството ми не знае, че се връщам в Исламабад. Опитах се да остана в Гърция, но искането ми за убежище бе отхвърлено», разказва той пред вестник „Катимерини”. Заедно с други 38 свои сънародници той е включен в първата от година и половина насам екстрадиция в Пакистан, организирана от Frontex и Дирекция „Чужденци” – област Атика.

«От всичките 39 пакистански граждани, 32 имат присъди за различни престъпления, като кражби, обири и трафик на наркотици», обяснява началник отдела „Екстрадиция” Кириаки Кириакопулу.

Така например Абид, на 31 години, е излежал присъда от 4 години за побой на свой сънародник. «Дойдох в Гърция преди 17 години. Живях на остров Крит и работех в оранжерия в Ретимно. Бях осъден за побой и обир на пакистанец. Четири години прекарах в затвора, а през ноември 2014 Апелативният съд ме освободи. Сметнаха ме обаче за "опасен за страната", бях прехвърлен в Амигдалеза и сега след 17 години се връщам в Пакистан. Няма да остана там обаче, имам жена и дете на остров Крит, ще се върна», казва той.

Процедурата

Акцията на Дирекция „Чужденци”, ръководена от началника на службата бригаден генерал Манолис Григоракис, започва малко след 15.00 ч. в сряда. Всичките 39 имигранти, събрани в Центъра за бежанци, предават багажа си, обискирани са и след това се качват в специалния полицейски автобус с решетки, за да бъдат откарани в ареста на Дирекция „Чужденци” на бул. „П. Рали”, а от там на летището „Елефтериос Венизелос”. Всеки от екстрадираните е придружаван от двама полицаи.

«Задачата се смята за лесна, полетът е директно за Исламабад», казва млад полицай и добавя: «Имаме право на 140 евро обезщетение и два допълнителни почивни дни». Самолетът (собственост на испанска компания) е нает от Frontex, като в акцията участват освен гръцки, също така австрийски и български полицаи. Те придружават «техни» пакистански затворници – 9 и 4 души съответно.

Първоначално полетът е бил планиран за 4 ноември и е предвиждал екстрадирането в Исламабад на 65 пакистански граждани. Един ден преди това обаче пакистанското правителство отказва да издаде разрешително за кацане, с мотив, че Гърция не е подала съответното искане 15 дни преди полета. Веднага гръцката полиция подава ново искане и полетът е определен за 2 декември. Междувременно около 20 затворници подават искане за убежище, за да възпрепятстват екстрадирането си и въпреки че Службата за предоставяне на убежище е разгледала веднага и отхвърлила техните искания като неоснователни, те успяват да се измъкнат от полета.

Предистория

Във вторник, ден преди полета, Исламабад създава нови пречки. Уведомява гръцките власти, че ще приеме само онези, за които гръцката полиция е подала искане за обратно приемане (реадмисия), като отказва да приеме онези, които са се сдобили с паспорти от посолството на Пакистан в Атина. «Посети ни в Амигдалеза консулът на Пакистан. Казах му, че не искам да се върна обратно. Не могат да ме върнат насила», казва 22-годишният Али, работил в автомивка до момента на задържането си в Агии Анаргири за притежаване на фалшиви документи.

Полицейският конвой с имигрантите пристига на Изход Β 16 на летище „Елефтериос Венизелос” малко след 20.00 ч. До качването им в самолета в 23.00 ч. полицаите раздават сандвичи и вода на чужденците, разговарят с австрийските и българските си колеги, с италианския наблюдател от Frontex и представители на обмудсмана, наблюдаващи процедурата.

В отговор на въпроси на вестник „Катимерини” ръководителят на мисията полицай Аргирис Георгуляс казва: «Започнахме да участваме в общите полети за екстрадиране на Frontex през 2008. През 2014 обаче вече не можехме да покриваме разходите на пътуванията извън граница. Скоро се разбрахме с Frontex всички полети за екстрадиция да спират в Атина. От началото на октомври сме участвали в полети към Нигерия, Грузия и Албания».

Самолетът излита от атинското летище малко след 23.00 ч. и каца в Исламабад няколко часа по-късно. Пакистанската полиция разрешава да слязат само 13 от всичките 39 пакистанци, а останалите се качват отново в самолета за връщане в ... Гърция. Пакистан отказва да приеме и някои от имигрантите, екстрадирани от австрийските и българските власти.

 

 

Категории: екстрадиция Пакистан Дирекция Чужденци реадмисия Frontex
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus