Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отпускат първите 13 милиарда евро от новия заем за Гърция

20 Август 2015 / 09:08:11  GRReporter
623 прочитания

Днес, 20 август, гръцкото правителство очаква да бъде отпусната след одобрението на Европейския механизъм за стабилност (ESM) част от първия транш в размер на 13 милиарда евро от новия спасителен план за страната.

От тази сума 3,4 милиарда евро ще отидат автоматично за изплащане на гръцките държавни облигации, които притежава Европейската централна банка.

Общият размер на първия транш от заема възлиза на 26 милиарда евро, в който влизат 10 милиарда евро за рекапитализация на банките, както и 3 милиарда евро, които ще бъдат отпуснати на части през септември и октомври, при положение, че Гърция изпълнява предвидените в меморандума мерки.

За какво ще бъдат похарчени средствата от първия транш

  • 10 милиарда евро ще бъдат предназначени за рекапитализация на гръцките банки. Тези капитали, под формата на облигации на Европейския механизъм за стабилност, ще бъдат емитирани автоматично от ESM и ще се съхраняват в специална сметка.
  • 12,7 милиарда евро ще отидат за обслужване на гръцкия държавен дълг. От тях 7 милиарда евро ще се използват за погасяването на заема-мост от ESM, 3,4 милиарда евро – за изплащането на облигациите и лихвите им, притежавани от Европейската централна банка, чийто падеж е днес, 2,2 милиарда евро ще отидат в Международния валутен фонд за погасяването на вноска и лихви, и 100 милиона евро ще бъдат използвани за обслужването на други дългове.
  • 1 милиард евро ще бъде предоставен за да започне погасяването на просрочени задължения на държавата и репо сделки (финансиране срещу обезпечение от ценни книжа).
  • 2,3 милиарда евро ще бъдат предоставени за покриване на първичния дефицит в държавния бюджет, от които 500 милиона евро ще бъдат насочени към съфинансирани програми от Националната стратегическа референтна рамка.

 

 

 

Категории: нов заем първи транш Европейски механизъм за стабилност ESM Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus