Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Отлагат изборите за председател на Нова демокрация

22 Ноември 2015 / 11:11:16  GRReporter
681 прочитания

Централната избирателна комисия на Нова демокрация обяви официално отлагането на изборите за лидер на партията. Това се налага заради софтуерен проблем в онлайн системата, който не позволява преброяването на гласовете.                   

Това предизвика острата реакция на Кирякос Мицотакис. Той нарече отлагането на изборите „черна страница в историята на партията ни” и подчерта, че партията трябва да се извини на членовете си и на всички гръцки граждани. В свое изявление Мицотакис с ултимативен тон поиска Мариета Янаку незабавно да стане преходен председател на Нова демокрация. Тя трябва да назначи нов председател на избирателната комисия, както и нов председател на парламентарната група, който няма да може да се кандидатира за лидер на партията. „Това, което има значение в този труден момент, е оцеляването на Нова демокрация”, заявява с драматичен тон Мицотакис.

Друг от кандидатите за председател – Адонис Георгиадис, също използва твърд език. Той даде изявление от изборния център в Перистери. Георгиадис нарече случващото се фиаско и поиска оставката на членовете на избирателната комисия, както и на другите представители на партията, които се занимават с вътрешнопартийните избори. „Има отговорни за това фиаско, с име и фамилия, трябва да бъдат намерени и да подадат оставки, това не прави чест на Нова демокрация”, заяви Георгиадис. Той подчерта, че още в събота вечерта е изразил притесненията си за нормалното провеждане на изборите пред Централната избирателна комисия на партията и е получил уверение от нея, че всичко ще е нормално. „Онези, които мислят, че ще разрушат Нова демокрация и ще оставят СИРИЗА безконтролно да прави каквото си иска, много се заблуждават”, допълни той.

Настоящият лидер на Нова демокрация Евангелос Меймаракис напусна хотела си в Ханя, остров Крит, без да прави изявления. Той беше предвидил сутрешна разходка в града в рамките на посещението си на острова, но отлагането на изборите промени програмата му. Още от сутринта Меймаракис е бил в непрекъснат контакт със сътрудниците си в Атина. Успял е да се срещне за малко в хотела и с представители на партията.

Четвъртият кандидат за лидер на партията – Апостолос Дзидзикостас, също направи изявление. Той поиска оставката на Меймаракис и подчерта, че ситуация като тази обижда партията. Дзидзикостас изрази „дълбок гняв и възмущение”, защото привържениците на Нова демокрация са били лишени от правото си да изберат председател. Според него случващото се е непонятно и е от полза за СИРИЗА.  

„Преходният председател на Нова демокрация Меймаракис, който пое отговорността да доведе партията до избори за нов председател, трябва да подаде оставка и да бъде определен нов преходен лидер, който да завърши процедурата”, заяви Дзидзикостас. Той поиска оставката и на председателя на избирателната комисия, както и на всичките й членове.

Дзидзикостас предложи четиримата кандидати за председател да се срещнат днес, да предложат решение на огромния проблем, както и да изпратя послание за единство на партията.

Междувременно, Адонис Георгиадис продължи с обвиненията за отлагането на изборите. Той посочи като виновници както Меймаракис, така и конкурента си Апостолос Дзидзикостас, и направи намеци за целенасочено отлагане на изборите с цел да се промени уставът на партията и начина на избор на лидер.

„Тази избирателна комисия, която за закъснение от 3 минути се опита да отреже кандидатурата ми, създаде днешното положение”, каза Георгиадис. Според него комисията е разделена на 2 лагера, единият от които подкрепя Меймаракис, а другият – Дзидзикостас, и това е довело до фиаското.

Що се отнася до промяната на устава, Георгиадис заяви: „Много хора още от началото искаха промяна на устава... Не искам да вярвам, че причиниха това фиаско, за да се промени начина на избор (на председател)”.

Очаквайте подробности.

Категории: вътрешни избори Нова демокрация лидер Евангелос Меймаракис Адонис Георгиадис Апостолос Дзидзикостас Кирякос Мицотакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus