Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха ДНК на организатора на парижките атентати в Атина

24 Ноември 2015 / 11:11:33  GRReporter
1199 прочитания

„Мозъкът” зад кървавите атентати в Париж на 13 ноември категорично е преминал през Гърция, доказват резултатите от продължаващото разследване по случая. Изпратената от френските власти ДНК проба на терориста е съвпаднала с регистрирана в база данните на гръцката полиция проба на неизвестен досега притежател. Въпреки че пробата е пристигнала в Атина като анонимна, от данните на разследването става ясно, че тя принадлежи на Абделхамид Абаауд.

27-годишният терорист, който бе убит по време на полицейската акция в парижкото предградие Сен Дени е бил издирван и в Атина още през януари тази година, но въпреки мобилизацията на гръцките  и чуждестранните служби следите му не бяха открити. Миналия четвъртък, след убийството му по време на акцията на френските командоси, местната полиция разпрати ДНК проби до компетентните служби на всички страни-членки на ЕС, в това число и в Гърция. Според източници, на които се позовава гръцкият всекидневник „Катимерини”, по време на сравнението с наличните в база данните на гръцката полиция проби, тя съвпаднала с една от тях. Тя била открита от гръцката полиция по време на предишно разследване.

Гръцки медии коментират, че френските власти най-вероятно разполагат от доста време с данни за присъствието на Абаауд в Гърция, без да са информирали за това гръцките си колеги. По време на извънредната среща на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС, френският министър Бернар Казнев заявил пред колегите си, че Абаауд подготвил плана на нападенията в Сирия и пристигнал във Франция, след като пресякъл „много европейски страни”.

В същото време бе потвърдена информацията, че основният издирван за атентатите Салах Абдеслам също е бил в Гърция през изминалите месеци. По-конкретно в началото на август той пътувал с ферибот от Патра до италианското пристанище Бари и обратно заедно с още един мъж. Според близък до разследването източник на „Катимерини” присъствието на Абдеслам в Патра било потвърдено от разследване на бреговата охрана, както и че за действията му били информирани компетентните служби. 26-годишният мъж станал обект на разследване, тъй като в европейските база данни имало препоръка да бъде „наблюдаван дискретно”.

До момента няма официално потвърждение на информацията, че един от самовзривилите се на Стад дьо Франс нападатели също е преминал през гръцкия остров Лерос.

Информацията за пътуванията на Абдеслам на 1 и 5 август от Патра към Бари и обратно бе потвърдена и от полицейските власти в Италия. Въпреки че описаните пътувания нямат пряка връзка с нападенията в Париж, експертите смятат, че джихадистите вероятно използват фалшиви документи и паспорти, за да изпратят бойци от Западна Европа към Сирия през Италия.

Междувременно в събота на летището в кипърския град Ларнака са били задържани шестима френски граждани, поради съмнения за връзки с „Ислямска държава”. Петимата от мъжете били от  турски и шестият – от алжирски произход. Те пътували с френски лични карти и не носели никакъв багаж, а само по една ръчна чанта, пълна с мобилни телефони и лаптопи. Шестимата заявили, че пристигнали в Кипър на почивка, но не успели да убедят властите, които ги задържали. След проведеното разследване днес те се очаква да бъдат екстрадирани във Франция. 

Категории: Джихадисти терористични атентати в Париж Абделхамид Абаауд в Атина ДНК проба разследване Салах Абдеслам ферибот от Патра към Бари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus