Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От утре до 10 ноември са есенните намаления в Гърция

31 Октомври 2015 / 15:10:17  GRReporter
1015 прочитания

Глътка въздух след трудното и драматично лято ще си поемат търговците. Утре започва десетдневката на намаленията, която ще продължи до 10 ноември. Търговията на дребно отбеляза големи загуби заради капиталовия контрол на банките, както и заради увеличаващите се данъци за потребителите.

Утре, 1 ноември, магазините ще са отворени от 11 часа преди обед до 20:00.  Търговците смятат за добър знак фактът, че първият ден на намаленията се пада в неделя и се надяват, че той ще даде добро начало за останалите дни.

Намаляването на оборота на продажбите на дребно продължи и през август, който беше вторият месец от капиталовия контрол. Според данните, обявени вчера от Гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ, сезонният индекс на оборота бележи спад с 4,6% в сравнение с август 2014.  В сравнение с юли 2015 той се е увеличил с 3,9%, като това увеличение се дължи главно на факта, че през целия август имаше намаления. Сезонният индекс за обема на продадените стоки през август 2015 е спаднал с 2,7% в сравнение със същия месец на 2014.

При съставянето на сезонните индекси се взема предвид влиянието на месечните събития (празници, туристически периоди и др.).

С изключение на секторите на облеклата и обувките, както и на книгите и книжарските изделия, във всички останали категории магазини се наблюдава намаляване на оборота. Най-големи са загубите на магазините за мебели, електроуреди  и домашно оборудване, при които оборотът е намалял с 15,8% на годишна база, а обемът на търговията е намалял с 9,2%. Следват бензиностанциите, главно заради намалението на цените. Оборотът на тази категория се е свил през август с 13,4% в сравнение със същия период на миналата година, а обемът на продажбите е намалял с 3,1%.

Обратна е тенденцията при супермаркетите. Оборотът е намалял с 2,5%, докато обемът на продажбите е намалял с повече - с 3,3%. Това се свързва с увеличения ДДС за редица продукти – от 13% на 23%. Подобна е картината и при самостоятелните хранителни магазини, при които оборотът се е свил с 3,6%, а обемът на продажбите - с 4,8%.

С 6,1% е намалял оборотът на аптеките, а обемът на продажбите им - с 2,5%. При търговските центрове намалението на оборота и на обема на продажбите е малко – съответно 2%, и 0,2%.

Магазините за дрехи и обувки са големите печеливши през август. Оборотът им се е увеличил на годишна база с 8,8%, а обемът на продажбите - с 11,3%. Увеличение има и при книжарниците и книжарските стоки – с 8% на оборота и с 9,7% на обема на продажбите.

Категории: есенни намаления оборот обем продадени стоки ЕЛСТАТ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus