Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От днес започва истинската Голгота за правителството на Ципрас

13 Април 2015 / 11:04:23  GRReporter
1198 прочитания

От днес правителството трябва да започне работа с пълен ритъм, защото сроковете го притискат, а търпението на кредиторите се изчерпва.

След краткия отдих за православния Великден, гръцката страна започва поредната борба за постигане на договореност до решаващото заседание на Еврогрупата на 24 април.

Целта е първоначално споразумение на техническо ниво до 20 април, за да може то да бъде разгледано от институциите и от EuroWorking Group и да бъде дадена зелена светлина на политическо ниво от заседанието на 24 април.

Неблагоприятен климат за Атина

Посланията от последните дни не са никак окуражителни за Атина. След „бомбата” на Кристин Лагард  от другата страна на Атлантика дойдоха и две доста нападателни публикации, изразяващи европейските настроения.

Немският вестник Frankfurter Algemeine Zeitung се позовава на високопоставен  европейски чиновник, който изразява разочарованието си от преговорите в EuroWorking Group. Той определя гръцкия представител като „таксиджия”, а дискусиите с гръцката делегация като „шокиращи”.

Министерството на финансите от своя страна опроверга вестника и подчерта, че действителността е различна.

Междувременно, международните медии говорят, че надеждите на Гърция за достойно разрешаване на проблема намаляват, тъй като европейците са ядосани на гръцкото правителство.

Агенция Ройтерс в своя публикация твърди, че дори и да оцелее през следващите три месеца на границата на фалита, Гърция ще пропилее добрата възможност за дългосрочно споразумение за дълга заради изолацията си от кредиторите в момент, когато се нуждае от тяхната помощ.

Вероятност за постигане на споразумение, но и много подводни рифове

Европейците смятат, че може да има споразумение до края на април (не непременно до 24-ти). Но през следващите дни градусът на напрежението ще нарасне стремително, защото преговорите ще се натъкнат на най-проблемните въпроси за правителството.

Основният проблем си остава въпросът за пенсиите. Кредиторите настояват за нови намаления, а гръцката страна отхвърля категорично това искане.

Успоредно с това, другите проблеми са:

  • размерът на дефицита
  • искането на кредиторите за увеличаване на ДДС
  • искането на кредиторите за допълнително намаляване на пенсиите на държавните служители
  • груповите съкращения
  • приватизацията

Решаващите дати

В този контекст, през настоящата седмица се задават две особено решаващи дати.

Първата е 16 април, когато Янис Варуфакис и Волфганг Шойбле ще се срещнат на конференцията на Института Brookings.  Двамата министри ще говорят на конференцията, но се предполага, че ще имат среща помежду си за решаването на кризата.

Два дни по-късно, на 18 април, заседава Управителният съвет на МВФ. Той ще представи доклада си за икономическото развитие на страните, между които ще е и Гърция.

Становището на Фонда се смята за решаващо за развитието на преговорите, особено след бомбата на Лагард за промени в пенсионната система, както и изразеното от нея безпокойство относно това дали гърците ще спазят договореностите.

 

Категории: гръцко правителство преговори срокове МВФ Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus