Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Островите реагират остро на слуховете за увеличение на ДДС

25 Март 2015 / 10:03:35  GRReporter
790 прочитания

Представители на местната администрация се противопоставят категорично на вероятността да бъдат повишени намалените ставки на ДДС за гръцките острови, които са популярни туристически дестинации.

Реакциите бяха предизвикани от изявленията на заместник-министъра на финансите Надя Валавани, която посочи, че „на Миконос и Санторини няма да има стане нищо ако преминат към режим на ДДС като този в Крит”. Заслужава да се отбележи, че за разлика от останалите данъци, при които приходите може да се забавят с месеци, увеличаването на ДДС е един от най-бързите начини да бъдат напълнени държавните каси.

С цел да предотвратят подобна промяна областният управител на Южен Егей Георгиос Хадзимаркос и председателят на асоциацията на общините в региона Фотис Хадзидиакос организират поредица от протестни действия, в които участват всички островни общини в страната.

Като начало те изпратиха писмо до вицепремиера Янис Драгасакис и министъра на финансите Янис Варуфакис, с което искат да се срещнат с тях до петък.

Вчера членовете на управителните съвети на двата органа проведоха общо заседание в хотел в центъра на Атина, който се намира близо до парламента. Освен това те планират да се намират в пленарната зала на гръцкия парламент в деня на гласуването на мярката за увеличение на ДДС по островите и по този начин да поставят депутатите от островните региони пред отговорностите им към техните жители.

Според областния управител Георгиос Хадзимаркос „не е налична правна рамка, която да спазва конституцията и да позволява разделението на островите, които принадлежат към една административна единица във връзка със ставката на ДДС”.Той допълни: „Правителството трябва да реши дали ние от островите в Южен Егей укриваме данъци и трябва да бъдем наказани за това чрез увеличение на ставките на ДДС или декларираме големи доходи, които са достатъчно високи за да нямаме право на никакво европейско финансиране, каквото имат други региони в Гърция”.

От своя страна председателят на асоциацията на общините в Южен Егей Фотис Хадзидиакос посочи, че „правителството най-после трябва да започне да вдъхва доверие” и припомни, че по време на изборите през януари Алексис Ципрас посети Родос, където заяви, че правителството му няма да увеличи ДДС нито за островите, нито за туристическите услуги.

Отговорникът за политиката в туристическия сектор на Нова демокрация и регионален депутат Манос Консолас заяви, че през предишните години правителството на Андонис Самарас е защитило режима на намалени ставки на ДДС по островите. Той бе категоричен, че основната опозиционна партия няма да подкрепи увеличението на ДДС в парламента.

По подобен начин реагира и отговорникът за политиката в корабоплаването и за региона на Егейско море на Нова демокрация  и депутат от остров Хиос Нотис Митаракис. В комюникето си той посочи, че ДДС не може да бъде увеличен откъслечно на конкретни острови и предупреди, че гласуването на подобна мярка ще означава увеличение на данъка на всички острови.

„Това решение е ясно доказателство за пълната липса на икономическо програмиране и е повече от сигурно, че ще доведе до прилагането на единната ставка на ДДС и на всички останали острови в Егейско море. Специфичният режим на намален ДДС, който се прилага в съответствие с европейска директива засяга конкретни области и островни региони, а не конкретни острови. Как и по какви критерии ще могат да бъдат разделени?”, пише Митаракис.

Часове след изявлението на заместник – министъра на финансите Надя Валавани източници от кръга около премиера Алексис Ципрас заявиха, че изявленията ѝ относно увеличението на ДДС за някои „космополитни острови” са „нейни лични мисли”. Според същите източници в правителството не е била проведена дискусия по този въпрос. 

Категории: Политика космополитни острови туризъм увеличение на ДДС реакции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus