Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Олимпийските обекти стават убежища за бежанци

30 Септември 2015 / 12:09:30  GRReporter
796 прочитания

Гръцкото министерство по миграционна политика се опитва да се справи с проблема, предизвикан в гръцката столица от увеличения бежански поток в тясно сътрудничество с община Атина. За целта се предвижда да бъдат предоставени места за „извънредни ситуации”, в които временно да бъдат настанявани определен брой бежанци, както и да бъде изграден нов център за настаняване по подобие на този в Елеонас.

Според източници, на първо място сред тези планове са бившите олимпийски обекти, които биха могли да бъдат използвани за временно убежище на определен брой хора, така че центърът на Атина да се освобождава от струпването на хора и палатки при извънредни ситуации, като възникналата днес на площад „Виктория”.

На площад „Виктория”

Над 400 бежанци вече са преместени в залата за хокей на трева в Олимпийското градче в Елинико, а днес се предвижда да бъдат преместени близо 1 000 души в Олимпийския център в Галаци.

Център за настаняване

Освен местата за „извънредни ситуации”, планът предвижда изграждането на нов център за настаняване на бежанци в парцел в рамките на община Атина, като този в Елеонас. Вчера заместник-министърът на миграционната политика Янис Музалас се срещна с кмета на Атина Георгиос Каминис, за да разговарят по този въпрос.

«Общината, дори и сама, ще помогне отново, опитвайки се да осигури свободно пространство. Това ще стане обаче само при условие, че се преустанови недопустимата практика хора да опъват палатки по централните площади и в кварталите на Атина», заяви Георгиос Каминис след края на срещата.

Според източници, става въпрос за открито пространство близо до Елеонас, което може веднага да бъде използвано. От страна на общината има воля то да бъде предоставено, но трябва да бъдат решени различни въпроси, свързани с експлоатацията му. Очаква се конкретното решение да бъде обсъдено и на правителствено ниво, за да може въпросът да приключи през следващите дни. Идеята е да се изгради център за настаняване като този в Елеонас, без обаче да се изключва възможността за разполагане и на палатки.

«Министерството за миграционна политика следи с особено безпокойство проблемите, които създава за града големият настиск от бежански потоци. Площад „Виктория” е типичен пример. Вярвам, че в следващите дни ще сме облекчили до голяма степен ситуацията и това ще стане благодарение и на изключителното сътрудничество, което имаме с кмета на Атина Георгиос Каминис», заяви след срещата Янис Музалас.

От своя страна във връзка с извънредното положение на площад „Виктория” кметът заяви, че то е „недопустимо от всякаква гледна точка”. Едновременно с това той разкритикува другите общини, които не проявяват „подобна загриженост”, но и въоръжените сили, които не предоставят свободните пространства, с които разполагат. „Не бива да имаме свободни места около Атина, и пълни с бежанци площади в центъра на столицата”, обобщи кметът.

Междувременно днес рано сутринта нова трагедия е станала в открито море близо до остров Митилини. Потънала е лодка, превозваща от Турция към гръцките брегове около 40 нелегални имигранти и бежанци. В момента е в ход операция на Бреговата охрана за спасяване на десетките пътници в потъналия плавателен съд. В операцията участват и турски плавателни съдове. Според първоначалните информации, загинала е една майка с детето си. До момента са спасени 30 души, от които 15 са жени и деца.

 

 

 

Категории: бежанци нелегални имигранти министерство център за настаняване олимпийски обекти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus