Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Олигарх прокарва проруски интереси в новото гръцко правителство

29 Януари 2015 / 19:01:27  Анастасия Балездрова
2300 прочитания

Странната симбиоза на крайнолевите радикали от СИРИЗА с партията Независими гърци в новия гръцки кабинет учуди международната общественост. Още по-изумителна бе бързината, с която той бе формиран по-малко от 24 часа след края на предсрочните парламентарни избори в неделя.

Ден по-късно Гърция официално се позова на процедурни причини, за да се противопостави на становище на Европейския съюз срещу действията на Русия в Украйна, а днес новият външен министър Никос Кодзиас бойкотира решението за налагане на нови санкции срещу Москва.

И докато местните анализатори се питаха дали това не означава рязка промяна в геополитическата насоченост на Гърция от Запад на Изток, публикации в международни медии разкриха връзки на Кодзиас с руския краен националист Александър Дугин с цел прокарването на руските интереси в Гърция. Според тях коалицията между СИРИЗА и Независимите гърци е била организирана много преди изборите с помощта на бивш руски дипломат в Атина, днес тесен сътрудник на приближен до Кремъл олигарх.

Един от източниците на информация, на който се позовават авторите на статиите в международния печат е блогът на Христо Грозев – медиен инвеститор с присъствие в Холандия и Украйна и анализатор на руската политика в конфликта. 

В блога си описвате опита за прокарване на руски интереси в Гърция чрез формирането на финансирано от олигарси лоби. Откъде имате сведения за това?

Основно анализирах масив от email кореспонденция от почти 1000 електронни писма в периода 2013-2014. Това е кореспонденцията на ключова фигура от обкръжението на руския олигарх Константин Малофеев – човека, за който има достатъчно доказателства, че е инициатор и в голяма степен финансира сепаратистките бунтовници в Източна Украйна.

В началото на декември руската „група за етично хакерство“ Шалтай Болтай (част от международната хакерска група Anonymous International) „разби“ пощенската кутия на Георгий Гавриш, бивш служител на руското консулство в Атина и понастоящем приближен на Малофеев, както и на един от най-крайните идеолози на руския национализъм Александър Дугин. Гавриш е и основният контакт на групата на Малофеев - Дугин с гръцкия политически елит, особено от групата на СИРИЗА. Очевидно това са отношения, които са били култивирани през годините, в които той е бил базиран в Атина.

Александър Дугин, снимка: Ria Novosti

За какво точно би могло да работи това руско лоби според Вас? Само в полза на енергийните проекти или и по други въпроси?

Мисля, че интересите са по-„пакетни“. В кореспонденцията виждаме подробен меморандум, написан от Александър Дугин, в който се определя за цел да бъде създаден „елитен клуб“ от международни политически деятели, които да подкрепят руските геополитически интереси – каквито и да са те към момента.  В настоящия контекст за Русия е най-важно да се разбие обръчът на изолацията, наложена й от ЕС и САЩ поради ролята й в Украйна. Затова и първата „помощ“ от новото гръцко правителство е в тази посока - „бойкотиране“ на санкциите срещу Русия на ниво ЕС. По-нататък интересите, за които може да бъде поискана помощ, вероятно ще бъдат други, включително енергийни.

Това, което е важно да се разбере е,  че олигарх като Малофеев не работи единствено за собствените си интереси. Ролята му в Украйна бе такава на „симбиоза“ с Кремъл – той финансира първата, най-рисковата част от войната, като после на тепсия бяха дадени на Путин първите победи. В замяна получи от Путин пълна индулгенция за проблемите си със закона. През 2013 той бе обвинен в присвояване на дял в държавно предприятие. Вече не е обвиняем.

Имате ли данни кои са членовете на това лоби в Гърция?

За някои от тях имаме конкретни данни в кореспонденцията. Например един от основателите на движението „анти-меморандум“ в рамките на СИРИЗА - влиятелният блогер Димитрис Констандакопулос. Но по-важно – сегашният министър на външните работи Никос Кодзиас. И двамата са били в редовни контакти с Гавриш, а чрез него – с групата около Малофеев.

Нещо повече, често са изпращали вътрешнопартийни документи – меморандуми, стратегии  и т.н. в Москва, преди те да бъдат официално публикувани в Гърция. Което говори за повече от безобидно колегиално общуване.

И още – в продължение на 2013 и 2014 Кодзиас поръчва  и изпраща в Москва серия подробни изследвания за обществените настроения спрямо Русия в гръцкото общество. Възниква въпросът – защо ги поръчва, за чия сметка, и защо ги препраща именно на Гавриш?

За мен по-страшно обаче е намекнатото в кореспонденцията влияние на Москва върху новия министър на отбраната Панос Каменос. От писмо на Констандакопулос до Гавриш става ясно, че след поредно пътуване до Москва, Каменос – представител на иначе конкурентата партия Независими гърци се оказва пълен с ентусиазъм за съвместни тактически действия с идеологически несъвместимата им СИРИЗА. Оказва се, че по същото време организация, управлявана от Каменос  име „Център за Стратегически изследвания” сключва дългосрочен договор за сътрудничество с Руския център за стратегически изследвания – структура на ФСБ, чийто председател е генерал-майор от КГБ-ФСБ, между другото дълго време живял в България и според медийни публикации чест гост на Румен Петков в България.

Какъв е коментарът Ви относно днешното опровержение на гръцкото външно министерство, че министърът Никос Кодзиас е имал връзки с Александър Дугин?

Категории: Политика гръцко правителство руски интереси олигарх министър на външните работи Никос Кодзиас Александър Дугин Украйна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus