Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обявяването на правителството се забави

22 Септември 2015 / 20:09:52  GRReporter
708 прочитания

Обявяването на състава на новия гръцки кабинет се очакваше се още през обедните часове днес, но не се случи, поради спорове за министерски кресла. Както GRReporter съобщи още вчера повечето от министрите в бившия кабинет ще участват и в новия, с разликата, че част от тях ще бъдат преместени в други ведомства.

Другата сериозна причина за забавянето е натискът от страна на правителствения партньор на СИРИЗА – Независимите гърци да получат колкото се може повече министерски места. Според гръцки медии основните пререкания са за бившия телевизионен водещ Теренс Куик, който беше заместник-държавен министър за координацията на работата на кабинета. От досега известната информация Панос Каменос настоява той да заеме поста на министър за защита на гражданите и обществения ред.

Доскорошният парламентарен представител на Независимите гърци Никос Николопулос се оказва най-сериозното предизвикателство за новосформираната стара коалиция. Каменос настоява той да получи министерско кресло, докато Алексис Ципрас е категорично против.

Преди няколко месеца Николопулос предизвика бурни реакции с хомофобска публикация в Twitter, насочена срещу премиера на Люксембург. Той беше написал: „От Европа на националните страни преминаваме към Европа на п…!!! Премиерът на Люксембург се сгоди за своя любим”.

Показателен е фактът, че премиерът на Люксембург благодари на Алексис Ципрас, че не е назначил Николопулос за министър в правителството си след изборите през януари тази година.

Консултациите за състава на новото гръцко правителство продължиха до късно вечерта. Както бе съобщено по-рано днес, новите министри ще трябва да положат клетва в сряда, в 10:30.

Категории: Политика нов гръцки кабинет спорове за министерски кресла Алексис Ципрас СИРИЗА Независими гърци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus