Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Облаците над Варуфакис се сгъстяват

14 Януари 2016 / 13:01:07  GRReporter
828 прочитания

Месеци след инфарктното за Гърция лято на 2015 управителят на Банката на Гърция Янис Стурнарас потвърди наличието на план за въвеждането на паралелна валута в страната.

В интервю за предаването „Истории” по телевизия Skai централният банкер посочи, че се е свързал с бивши премиери и други представители на обществения живот в страната за създаването на план за отбрана. Той е щял да бъде задействан в случай, че първото правителство на СИРИЗА и Независимите гърци бе въвело бонове IOUs (разписки, доказващи паричен дълг) като паралелен начин на разплащане в Гърция.

Думите на Стурнарас предизвикаха очевидно смущение сред управляващите. Официално съобщение от страна на правителството така и не се появи. Според гръцки медии неофициално представители на СИРИЗА посочват, че хората, които са работили за осъществяването на тези планове вече не са част от партията и правителството.

Разкритията на централния банкер, че е обсъдил въпросите включително с президента Прокопис Павлопулос, както и че е бил информиран за наличието на нахлуване в гръцкия монетарен двор предизвикаха остри реакции от страна на лидера на партия Народно единство Панайотис Лафазанис и бившата председателка на парламента Зои Констандопулу. Лафазанис, който преди отцепването си от СИРИЗА бе министър на енергетиката в първото правителство радикалната левица определи информацията като „мръсни инсинуации”. Той допълни, че „те бяха разпространени от Алексис Ципрас и затворения около него кръг със съдействието на системните медии с цел да ме злепоставят”.

Реакция имаше и от страна на бившия финансов министър Янис Варуфакис, който отговори с въпроси към Янис Стурнарас, без обаче да коментира плана за въвеждане на паралелна валута. В съобщението си той пита защо не е бил информиран за плана за нахлуване в Монетарния двор и предизвиква управителя на Банката на Гърция да  заяви публично дали смята, че плановете са били изготвени от министъра на финансите, премиера и/ или останалите членове на икономическия екип.

Потвърждението, от страна на централния банкер, че Гърция наистина е била само на косъм разстояние от Grexit предизвикаха реакции и сред гърците, много от които коментират с учудване пасивността на прокуратурата. Те посочват, че е немислимо  човекът, който заема поста на управител на Банката на Гърция да заявява, че е предприел мерки за изграждането на „стена” с цел да защити страната и валутата ѝ от опит за нахлуване в Монетарния двор и въвеждане на паралелна валута и това да не развълнувало дори и един прокурор.

Според други Стурнарас просто е потвърдил „това, което половин Гърция вече знаеше, а другата половина предполагаше. Въпросът е на какво се дължи досегашното мълчание на цялата гръцка и европейска политическа система, на мейнстрийм медиите и на елитите за действителните събития”.

Заслужава да се отбележи, че малко преди провеждането на втория кръг на вътрешнопартийните избори в Нова демокрация, Кириакос Мицотакис бе заявил, че ако бъде избран за лидер на партията ще задейства всички процедури, така че Варуфакис да даде обяснения за налагането на капиталовия контрол през юни 2015. В интервю за вестник „Прото тема” Мицотакис бе посочил, че ще изиска сформиране на анкетна комисия в парламента, която да разследва кой носи отговорността за огромната вреда, която бе нанесена на гръцката банкова система от първото правителство на СИРИЗА и Независимите гърци. 

Категории: Политика управител на Банката на Гърция Янис Стурнарас план за въвеждане на паралелна валута нахлуване в Монетарния двор Янис Варуфакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus