Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Облачно бъдеще за възобновената държавна телевизия ЕРТ

11 Юни 2015 / 15:06:41  GRReporter
903 прочитания

От днес двата канала на гръцката държавна телевизия ЕРТ-1 и ЕРТ-2 отново започват работа, както и програмите на Гръцкото национално радио. Какво се случва обаче зад микрофоните и камерите, тъй като откритите въпроси са много, още повече са неяснотите, а атмосферата не толкова подходяща за едно ново начало, с множество „фракции“: стари, нови, междинни, които са далеч от хармоничните отношения. Може да се каже, че цари «смущение» (за да бъде използван един по-мек израз), с надеждата, че с течение на времето ще настъпи желаното равновесие.

Сред основните въпроси, които трябва да бъдат решени, са плавното възстановяване на работа на служителите в ΕΡΤ и разпределянето на отговорностите. Срокът, в който те могат да се върнат на работа, изтича на 16 юни, след което губят това право.

Схемата за формиране на заплатите засега е загадка. Как ще бъде изчислена заплатата на тези, които се върнат, ще се гледат ли годините стаж, какво ще стане с тези, които са получили обезщетение, но искат да се върнат?

Според източници, за административните служители ще влезе в сила единната щатна таблица, която не бе използвана в старата ЕРТ, а за журналистите – съвместно министерско решение, което се очаква да бъде оповестено. С него ще бъдат уредени и въпросите за изчисляването на стажа и приспадането на раздадените обезщетения.

Би могъл да се запита човек, и то с право, защо все още това съвместно министерско решение не е оповестено, за да може всеки да прецени дали го устройва да се върне на работа или не. Доста от старите служители се притесняват особено от започналите дискусии за осигуровките, има майки с непълнолетни деца, които обмислят отново ситуацията. Може би неяснотата, предизвикана от забавянето на решението, действа като контрастимул.

Във всеки случай, макар и до 16 юни да не е възможно да разполагаме с точна цифра, работещите в новата ЕРТ се изчисляват на близо 2000, от 2665, колкото бяха към 11 юни 2013.

Сега да разгледаме въпроса с бюджета. В момента в сила са бюджетите, изготвени и включени от финансовото министерство в средносрочния план за фискална корекция.

Те бяха изготвени през 2013 при тогавашните обстоятелства и при прогноза за ръст от 3%-3,5% на година. При това положение за 2015 са предвидени около 190 милиона евро приходи, от които около 98 милиона евро трябва да бъде приносът на компанията в първичния излишък на държавния бюджет за 2015. Както знаем обаче, едно е бюджетът, и съвсем друго действителните постъпления. Защото от това, което плащат например доставчиците на електроенергия, в касите на ЕРТ може да постъпят по-малко средства и приходите да достигнат едва 155 милиона евро. Затова, ако според източници разходите за заплати на всичките 2000 работещи достигат близо 55 милиона евро годишно, дори и тази година да няма проблем, догодина със сигурност ще има и то сериозен.

Или с други думи, сметките не излизат, ако не се случи нещо драстично. Или увеличение на вноската, или намаляване и/или прекратяване на участието на ЕРТ и нейните 98 милиона евро в първичния излишък на държавния бюджет. Но това зависи и от развитието в хода на преговорите.

 

 

 

 

Категории: ЕРТ държавна телевизия възстановяване бюджет приходи фискална корекция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus